Usvojen Zakon o ravnopravnosti polova

BEOGRAD , 11. decembra 2009. (Beta) - Skupština Srbije usvojila je u petak Zakon o ravnopravnosti polova kojim se, kako navodi Vlada, uređuje stvaranje jednakih mogućnosti bez obzira na pol i postupak pravne zaštite osoba izloženih diskriminaciji.

Srbija je poslednja zemlja u regionu koja je usvojila taj zakon.

Zakonom je utvrđeno da ravnopravnost polova podrazumeva ravnopravno učešće žena i muškaraca u svim oblastima javnog i privatnog sektora, u skladu sa opšteprihvaćenim pravilima međunarodnog prava, potvrđenim međunarodnim ugovorima, Ustavom Srbije i zakonima, i svi su dužni da ga poštuju.

Zakonom je utvrđeno da je poslodavac dužan da zaposlenima, bez obzira na pol, obezbedi jednake mogućnosti i tretman. Poslodavac koji ima više od 50 zaposlenih na neodređeno vreme dužan je da usvoji plan mera za otklanjanje ili ublažavanje neravnomerne zastupljenosti polova za svaku kalendarsku godinu, najkasnije do 31. januara.

Organi javne vlasti treba da obezbede zastupljenost manje zastupljenog pola od najmanje 30 odsto u svakoj organizacionoj jedinici, na rukovodećim mestima i u organima upravljanja i nadzora.

Pogledajte još