Spaleti novi trener Zenita

MOSKVA, 11. decembra 2009. (Beta-AP) - Fudbalski klub Zenit iz Sankt Peterburga saopštio je da je za novog trenera tima postavio Lučana Spaletija, koji je nekada predvodio Romu.

Finansijski detalji ugovora nisu saopšteni, već samo da je Spaletiju ponudjen trogodišnji ugovor.

Spaleti će na klupi Zenita zameniti Anatolija Davidova, koji je privremeno obavljao tu funkciju.

Zenit je u nedavno završenoj sezoni u ruskom prvenstvu zauzeo treće mesto sa 54 boda osvojena na 30 utakmica. Šampion Rubin osvojio je devet bodova više.

Prethodni stalni trener Zenita bio je Holandjanin Dik Advokat, koji je ekipu 2007. godine doveo do prve titule ruskog prvaka, a naredne sezone je osvojio i Kup UEFA. Advokat je, ipak, u avgustu optušten.

"Cilj novog trenera je da povrati titulu u domaćem prvenstvu, osigura nam učešće u evropskim takmičenja i da uvede praksu da igrači iz omladinske škole čine kostur prvog tima", navodi se u saopštenju Zenita.

Spaleti je u Romi radio do septembra, ali je posle dva poraza na početku sezone u italijanskom prvenstvu podneo ostavku. Ova sezona bila mu je peta u Romi sa kojom je osvojio dva Kupa Italija i nacionalni Super kup.

Prve tri sezone pod vodjstvom Spaletija Roma je završavala na vicešampionskom mestu u Seriji A, ali su prošle sezone bili tek šesti zbog čega nisu izborili učešće u Ligi šampiona.

Spaleti je 2006. i 2007. godine proglašavan za najboljeg trenera Italije.

Pogledajte još