FIA objavila novi sistem bodovanja

MONAKO, 11. decembra 2009. (Beta-AP) - Svetska automobilska federacija usvojila je novi sistem bodovanja za sledeću sezonu Formule jedan, prema kome će bodove osvajati prvih 10 vozača, od čega pobednik 25.

Novi sistem predložila je komisija F1 da bi se šampionat prilagodilo proširenju učesnika, kojih će od sledeće sezone biti 13 umesto dosadašnjih 10.

Vozač koji drugi dodje na cilj osvojiće 20 bodova, a onda bi se bodovi prema osvojenom mestu smanjivali po sistemu - 15, 10, 8, 6, 5, 3, 2 i 1. Prema sistemu korišćenom od 1993. godine, vozači su osvajali 10, 8, 6, 5, 4, 3, 2 i 1.

FIA je danas objavila i da će se poslednja trka sezone održati u Abu Dabiju 14. novembra, čime je ona zamenila termin sa Velikom nagradom Brazila, koja će se voziti 7. novembra.

Južna Koreja će u Formuli jedan debitovati 24. oktobra ako sadašnja staza Jeongam prođe inspekciju FIA.

Velika nagrada Britanije održaće se 11. jula u Silverstonu, pošto je uprava staza isposlovala novi 17-godišnji ugovor sa šefom F1 Bernijem Eklstonom.

Staza Donington park, na koju je Velika nagrada Britanije trebalo da se preseli, izgubila je organizaciju zbog nedostatka finansija pre nego što je na njoj održana ijedna trka.

Pogledajte još