Gari Kuper: Lepota koja nema rok trajanja

Zamišljen, sanjar, zgodan i lep, prelepih svetlih očiju i pravilnog nosa... Ovo su samo neki od prideva kojim su opisivali mladog Garija Kupera u njegovim prvim glumačkim pojavljivanjima u vreme nemog filma.

Tokom 1930, kada je sazreo i uplovio u “zvuk”, Kuper postaje oličenje pravog muškarca, heroja, koji je pomalo stidljiv i ima baršunast glas, zrači iskrenošću i poštenjem.

Roditelji, poreklom englezi, omogućili su mu školovanje u Engleskoj, koje je trajalo do pred početak Prvog Svetskog rata. Vraća se kući, u Montanu, na ranč, gde pomaže u poslovima oko imanja, a zatim odlazi u Los Anđelesgde se pridružuje svojoj porodici. Tada usavršava jahanje, što će mu kasnije dobro doću pri snimanju vestern mnogobrojnih filmova.

Filmski agent ga je ubedio da promeni ime u Gari, kao i da je rođen u Indijani, a ne u Montani...Međutim, sve je to urodlo plodom i Gari Kuper dobija dobru ulogu u filmu Ronalda Kolemana, “Osvajanje Barbare Vort” koji se snimao 1926. godine.

Kada se drugi glavni glumac jednostavno nije pojavio na setu, Gari Kuper se našao na pravom mestu i u pravo vreme, te preuzeo ulogu. Scena u kojoj umire u Kolemanovim rukama, privukla je pažnju kritike. Potpisuje ugovor sa “Paramauntom” i dobija manju ulogu u filmu “It” (1927), sa Klarom Bou. Naravno, strast između Klare i Garija buknula je svom žestinom, te je na njeno insistiranje, Gari dobio ulogu u filmu “Children of Divorce”, a zatim glavnu ulogu u ostvarenju "Wings", oba snimana 1927. Njegov prvi zvučni film bio je "The Virginian" snimljen 1929. godine.

Izvor: sbxandmore

Foto: fanpop

/

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.