Beograd mora da zna šta hoće sa odlukom suda

BEOGRAD, 13. decembra 2009. (Beta) - Bivši ministar spoljnih poslova Goran Svilanović izjavio je da odluka Međunarodnog suda pravde o legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova, kakva god da bude, neće imati značaj ako Beograd ne bude imao jasnu ideju šta sa tom odlukom želi da postigne.

"Na Srbiji je da već sada pripremi predlog o tome šta želi, kojim putem dalje. O tim idejama već sada mogu da počnu načelni razgovori na najvišem nivou, pre svega sa EU, a zatim i sa Rusijom i SAD. Ta inicijativa bi trebalo da nas sve povede u proces prilagođavanja novim okolnostima", rekao je Svilanović Blicu u nedelju.

Svilanović je objasnio da su nove okolnosti proglašenje nezavisnosti Kosova, to što Srbija nije priznala nezavisnost, odluka EU o slanju misije Euleks na Kosovo, odluka Međunarodnog suda pravde, potreba stalnog dijaloga o budućnosti i potreba saradnje u jugoistočnoj Evropi između svih zemalja i svih aktera.

Svilanović, koji je koordinator u OEBS-u, rekao je da je došlo vreme da Srbija podnese kandidaturu za članstvo u EU i da nije od presudnog značaja da li će to biti kroz nekoliko dana ili nekoliko meseci.

Pogledajte još