Danska policija nastavila da hapsi demonstrante

KOPENHAGEN, 13. decembra 2009. (Beta/AP) - Danska policija je i u nedelju nastavila da hapsi demonstrante koji protestuju u Kopenhagenu kako bi izvršili pritisak na učesnike samita UN da usvoje obavezujući sporazum o sprečavanju klimatskih promena.

Policija je u nedelju zaustavila oko 400 uglavnom mladih demonstranata, koji su se iz centra grada uputili u luku, gde se nalaze brojne industrijske kompanije i izvedu akciju "Hit The Production". Nakon što su aktivisti zaustavljeni i odbili da budu pretreseni, došlo je do koškanja i guranja sa policijom, posle čega je uhapseno 257 aktivista.

U kamionu koji je bio na čelu potestne kolone pronađeni su klešta i gas maske, a sama protestna šetnja nije bila prijavljena, saopštila je policija u Kopenhagenu. U danskoj prestonici je u subotu protestovalo između 50.000 i 100.000 ljudi. Preventivno je privedeno 968 demonstranata, a 13 ih je i u nedelju zadržano u pritvoru. Protiv troje biće podignute optužnice zbog sukoba sa policijom. Radi se o dva Danca i jednom Francuzu.

Pogledajte još