Laibach & Juno Reactor

Dva veoma zanimljiva i specifična sastava nastupila su u SKC-u. Neki su kao prve uvek navodili Juno Reactor, nekima je, s druge strane Laibach bio na prvom mestu. Jer, iako negde slični i „udruženi“ na ovoj turneji, ipak su u Beogradu privukli različitu publiku... Oni kojima je Laibach bio „prvi pik“ bili su u okolini SKC-a već oko 20 časova... sve do 22 se strpljivo čekalo u redu, uprkos zimi i prvim, sitnim pahuljama koje su meteorolozi i najavljivali...

Ispred sale vesela atmosfera, kao i uvek pred koncerte. Sreću se prijatelji i istomišljenici, pije se pivo, kupuju majice bendova koje su došli da čuju. A koncert je počeo 45 minuta kasnije u odnosu na poslednje najave.

Kao i mnogo puta do sada, legendarna slovenačka grupa "Laibach" je izašla na binu bez reči, i tako je i ostalo do kraja... oni zaista govore samo kroz svoju muziku, i govore mnogo. Svaka poruka koju žele da pošalju publici bila je propraćena i interesantnim video radovima, koji su na poseban način naglašavali bitne „momente“ u pesmama. I, uvek su imali i specifičnu publiku na koncertima.

Njih će možda tek poneko gledati jer su i kao pojava na bini interesantni, ali većina ljudi koja dolazi na njihove koncerte zaista ih verno prati, zna pesme, razume poruke. Na ovom njihovom nastupu nije bilo skakanja i „ludnice“ ispred bine, oni nisu bend za „šutku“ i hiljade ruku u vazduhu. Tako da je atmosfera uglavnom bila mirna, publika je bila skoncentrisana na koncert očiju uprtih u binu, samo su se na kraju prolamali aplauzi u znak odobravanja ili „obožavanja“ onoga što rade.

Povodom 30 godina postojanja, odlučili da se „vrate korenima“ i počecima svoje industrial karijere te je bilo i pesama iz prve polovine 80-ih, ali i numera sa novijih izdanja.

Onda je usledila „smena“... Oni koji su u SKC došli ciljano da čuju njih, krenuli su kućama... neki drugi su ostali, a „trenseri“ su natempirali da dođu na koncert taman pre nego što će na binu izaći Juno Reactor.

Ja ih već godinama čekam! Jedva čekam da ih čujem!“ bili su neki od komentara. Pioniri elektronske/goa trance muzike dolaze iz Engleske, i očigledno su ih mnogi na ovim prostorima željno iščekivali, jer je oduševljenje među fanovima bilo vidljivo. Njihov nastup, kao što je najavljeno, trajao je do duboko u noć.

Prvi put su u Beograd došli u sklopu turneje koja obuhvata samo 12 gradova, a koju su organizovali sa legendranim Slovencima. Naime, "Laibach" i "Juno Reactor" su zajedničkim koncertom otvorili “Kino Šiška centar” jedan od najnovijih, najboljih koncertnih prostora na teritoriji Balkana, i zatim rešili da produže ovu saradnju.

Pogledajte još