Božidar Đurković: 2009. je bila naporna godina

BEOGRAD, 14. decembra 2009. (Beta) - Generalni sekretar Rukometnog saveza Srbije Božidar Đurković rekao je u intervjuu agenciji Beta da je 2009. godina bila veoma naporna, pre svega zbog obaveza koje su imale reprezentativne selekcije.

"RSS je imao bogat i dosta opterećujući program za sve one koji su radili u rukometu. Muška reprezentacija izborila je učešće posle SP i za EP, u januaru u Austriji. Ženska reprezentacija trenutno vodi u kvalifikacionoj grupi i očekujem da će se sledeće godine plasirati na EP", rekao je Đurković.

Prema njegovim rečima, RSS je započeo u saradnji sa Fakultetom sporta i fizičkog vaspitanja i veliki projekat "mini rukomet", odnosno reformu dečijeg sporta kako bi se rukomet vratio pre svega u osnovne, ali i srednje škole.

"Ne bi trebalo da zaboravimo uspeh muške seniorske reprezentacije koja je osvojila zlatnu medalju na Mediteranskim igrama u Peskari, prvu od kada Srbija nastupa kao samostalna država", rekao je Đurković.

On je istakao da u 2009. Rukometni savez slavi 60 godina postojanja i da je to obeležno nizom manifestacija.

"Obnovili smo Trofej Srbije za žene, po uzoru na nekadašnji Trofej Jugoslavije, organizovali smo EP za kadetkinje, imali smo utakmicu sa svetskim i olimpijskim pobednicima Francuzima u Nišu, koja je bila i centralni dogadjaj. Završna ceremonija biće održana 17. decembra u Skupštini grada, gde ćemo podeliti priznanja najistaknutijim pojedincima", rekao je Đurković.

Muška i ženska seniorska reprezentacija u 2009. dobile su nove selektore Seada Hasanefendića koji će voditi rukometaše na EP u Austriji i Duška Milića koji se uspešno takmiči sa rukometašicama u kvalifikacijama za EP.

"Mislim da je Jovica Cvetković dosta uradio na napretku srpskog muškog rukometa u prethodnom periodu. Pod njegovim vodjstvom izborili smo odlaske na SP i EP i zauzeli osmo mesto na SP u Hrvatskoj, što je po ocenama stručnjaka posle dužeg niza godina, bio vidan pomak", rekao je Đurković.

Prema njegovim rečima, u Srbiji nije dovoljno biti peti, šesti, sedmi ili osmi, već se traži još više, da se reprezentacija umeša u borbu za neku od medalja već na predstojećem EP.

"Mislim da naša reprezentacija ima dosta dobre izglede, ali ne bih voleo da zbog toga budemo opterećeni, jer kada se tako krene, pa se ne ostvari, nastaju neke druge stvari koje niko ne želi", rekao je Đurković.

On je zato podsetio da Srbija ima tešku grupu na EP, u kojoj su evropski prvak Danska, olimpijski vicešampion Island i domaćin Austrija.

"Prioritet je prolazak u drugi krug, naravno sa što više bodova, pošto ukrštamo sa grupom u kojoj su Rusija, Hrvatska, Norveška i Ukrajina. Mislim da nismo bez izgleda, ukoliko se plasiramo u drugi krug", rekao je Djurković.

Generalni sekretar RSS ocenio je da su "naši reprezentativci već sazreli za visok plasman, jer igraju u velikim evropskim klubovima i imaju iskustva.

"Naši reprezentativci igraju u klubovima poput Kila, Barselone, Vesprema. Medjutim, mnogo stvari treba da se poklopi, faktor sreće, sudjenje, raspoloženje igrača, da li će biti zdravi", rekao je Djurković.

Završne pripreme počinju 2. januara. Rukometaši će se pripremati u Kranjskoj Gori, gde će odigrati utakmicu sa Slovenijom. Posle toga 9. januara iz Ljubljane putuje u Tulon i Marsej na mečeve sa Francuskom, a po povratku u Beograd sastaće se 16. januara sa Egiptom. Dan kasnije odlaze na EP u Linc.

"O Seadu Hasanefendiću imam jako visoko mišljenje. To je trener jednog nemačkog Bundesligaša - Gumersbaha, koji je u svojoj karijeri osvojio 17 trofeja. Čovek je 'bolestan' kada je rukomet u pitanju. Siguran sam da će on sa svoje strane učiniti sve da EP dočekamo baš onako kako treba. Povratak Ivana Lapčevića i Dejana Perića to i govori", rekao je Djurković.

Ženska reprezentacija Srbije već je pobedila Grčku i Tursku, u kvalifikacionoj grupi za plasman na EP 2010. u Norveškoj i Danskoj.

"Mislim da se već pokazalo da je Duško Milić pravo rešenje. Pobedio je izuzetno jaku reprezentaciju Turske na njihovom terenu. Mi
smo sada gospodari svoje sudbine, mi diktiramo grupu i realno je da Španija i Srbija budu učesnici narednog EP", rekao je Djurković.

Na pitanje, šta Rukometni savez Srbije očekuje u 2010. godini, on je odgovorio: "Očekujemo EP u Austriji, prolaske mladjih selekcija na evropska i svetska takmničenja i naravno da izborimo plasman na EP kada su žene u pitanju".

Generalni sekretar RSS naglasio je da će pored toga, u septembru ponovo biti organizovan Trofej Srbije, ali i da će posle EP u Austriji početi pripreme za organizaciju EP 2012. koje će se održati u Beogradu, Nišu, Vršcu i Novom Sadu.

Pogledajte još