Demonstracije u Kopenhagenu umalo prerasle u haos

KOPENHAGEN, 14. decembra 2009. (Beta-Ecotopia/AP) - Protest oko tri hiljade demonstranata ispred danskog ministarstva odbrane, u ponedeljak umalo nije prerastao u nemire, ali je policija uspela da uspostavi kontrolu bez upotrebe sile.

U danskoj prestonici svakodnevno se održavaju protesti kao vid pritiska na učesnike konferencije UN koja se održava u Kopenhagenu od 7. do 18. decembra i na kojoj predstavnici 192 zemlje pregovaraju o sporazumu kojim bi se usporilo globalno zagrevanje.

Nekoliko stotina, uglavnom mladih, demonstranata danas se nije razišlo ni sat vremena po završetku zvaničnog dela protesta, već su se u većim grupama rastrčali po okolnim ulicama. To je prostor gde se nalaze neke od najvažnijih danskih državnih institucija, između ostalih parlament i vlada, tako da je policija opkolila ove grupe i uspela da ih ponovo okupi u jednu veću grupu i potisne na trg kod parlamenta.

Potom je ta grupa, okružena policijskim snagama, nastavila da se kreće centralnim ulicama Kopenhagena uzvikujući parole, ali je njihov krajnji cilj nepoznat.

Pogledajte još