Petrović zadovoljan prvim delom sezone

BEOGRAD, 15. decembra 2009. (Beta) - Trener fudbalera Crvene zvezde Vladimir Petrović istakao je da je zadovoljan osvajanjem titule jesenjeg šampiona Srbije, kao i atmosferom i radom u ekipi, ali je i priznao da se pribojava nastavka sezone.

"Ja sam fudbaler i znam da se oklizneš kad misliš da nećeš. Zato sam uvek oprezan, uvek se plašim. Tako mi je uvek bilo dobro", kazao je Petrović u utorak na konferenciji za novinare na kojoj je govorio o proteklih šest meseci.

"Ne volim da hvalim dok se posao ne završi. Sada nije vreme za radovanje. Ali zadovoljan sam. Igrali smo dopadljivo, momci su pokazali da imaju budućnost... Zadovoljan sam i atmosferom i time što su shvatili da radom mogu do rezultata. Napravila se homogena sredina kojom nadoknađujemo nedostatke", naveo je Petrović.

Nisu, međutim, svi igrači oduševili Petrovića. "Dešava se da igrač vežba, da sluša, ali da ne shvata šta radi. Da su neki od njih odmah kapirali još više bi napredovali. Ali dobro, zato je i treneru potrebno vreme", kazao je Petrović, koji se još početkom sezone odrekao Igora Burzanovića, dok je 21-godišnji Nemanja Nikolić u drugom planu.

Burzanović je želeo da radi ono što on misli da treba, a ne ono što mu ja kažem... Nikolić je morao više da da. On igra mnogo fino, gospodski, a nema godine za to. Ali to je dobronamerna kritika. Može on, ima dobar šut, pregled igre", ocenio je Petrović.

Brazilac Kadu bio je žrtva taktike trenera Zvezde da igra sa dvojicom napadača i isturenim kapitenom Nikolom Lazetićem na krilu.

"Kadu je tehički izvanredan, ali mi smo igrali pod velikim opterećenjem. Svaka utakmica je bila izuzetno bitna. Opredelio sam se za taktiku sa dva špica i Lazetića, jer imamo tri sjajna napadača. Kadu je posle imao fizičke probleme, a tim koji pobeđuje se ne menja", pojasnio je Petrović i dodao da je Kadu igrač za dobar teren na kome lopta glatko ide, što u Srbiji često nije slučaj.

Mnogo više je, ipak, bilo pozitivnih utisaka.

"Pavle Ninkov i Lazetić su me na početku zadovoljili. Kada se Lazetić povredio, to se osetilo i kod Ninkova. Slavoljub Đorđević je bio standardan, Savio je najviše napredovao, nije propustio nijedan trening kao neki, sve ga je interesovalo. Napredovao je i Marko Blažić. Svi oni mogu i više", rekao je Petrović.

Pojedini igrači nisu dobili šansu da prikažu šta znaju, pa će u januaru verovatno napustiti ekipu ili biti poslati na kaljenje u neki slabiji klub. Petrović je naveo da će Zvezda verovatno ostati bez Đorđa Tutorića, Branimira Subašića i Ognjena Vranješa, dok će mladi Nenad Srećković i Marko Nikolić na kaljenje.

Nemanja Obrić će ostati, iako nije dobijao mnogo prilika.

"On je vrlo talentovan, ali voli malo više da se zabavlja. On je tip igrača za koga radi cela ekipa, a mi nemamo takav tim", kazao je Petrović, koji će u januarskom prelaznom roku možda biti prinuđen da pronađe načina da zameni Ninkova, Vladimira Bogdanovića i Slavka Perovića, koji bi mogli da odu u inostranstvo.

"Bilo bi nezgodno za nas, jer smo akumulirali šest meseci zajedničkog rada. Ali svi znamo kako se u Srbiji preživljava", ocenio je trener Zvezde.

"Nama, s druge strane, treba vezni igrač koji može da obavlja defanzivne zadatke, ali i da proigra napadača. Treba nam i jedan ili čak i dva krilna igrača, kao i beka. Moramo da razmišljamo i o sledećoj sezoni i učešću na evropskoj sceni", istakao je Petrović i dodao da bi veliki uspeh za Zvezdu bila i još veća afirmacija sadašnjih članova.

Petrović je, takođe, naglasio da nema nameru da traži platu višu od 5.000 evra koliko trenutno zarađuje u Zvezdi, već da ga zanimaju samo dešavanja na terenu na terenu. Upravo zato su ga i zabolele medijske kritike, pa i spekulacije o njegovoj navodnoj smeni.

"Kada sam preuzimao Zvezdu uopšte nisam razmišljao i tek nedavno sam počeo, posle tih vaših priča o smeni. Naježio sam se. Šta bi bilo da smo više gubili, a mogli smo. Verovatno bih doživeo dva infarkta. Možda bi me i obesili. A nisam to zaslužio", kazao je.

"Kritikovali ste me što igram sa pet štopera kada čuvam rezultat, a ja to nisam izmislio, nego video od Milana. A naša liga je izjednačena, sa svima se mučimo... Nemamo iskustvo da igramo nonšalantno pri vođstvu. Pa i naša reprezentacija, u kojoj su sve vanzemaljci, mučila se sa Francuskom, a imala je vođstvo i igrača više... Nama nedostaju velike utakmice, u njima smo izgoreli", dodao je Petrović.

Pogledajte još