Građani kupuju nepotrebnu opremu

BEOGRAD, 15. decembra 2009. (Beta) - Od 10. decembra, kada je otpočela primena novog Zakona o bezbednosti saobraćaja, stvorena je prava jagma za auto-opremom, pa vozači kupuju i ono što su do sada morali da imaju, ali i opremu koja neće biti obavezna ni kada počne potpuna primena novog zakona.

Preprodavci koji nude opremu, razgrabljenu u hipermarketima i prodavnicama auto-delova, pojavili su se poslednjih dana na pijacama i raskrsnicama.

U Upravi saobraćajne policije agenciji Beta je rečeno da je novi Zakon kao novi deo opreme propisao jedino svetloodbojni prsluk.

Ostatak opreme propisuje se pravilnikom čiji nacrt je izradilo Ministarstvo za infrastrukturu i koji još nije usvojen. Tekst predloženog pravilnika objavljen je na sajtu http://doku.mi.gov.rs/ i po pitanju opreme ne razlikuje se mnogo od važećeg pravilnika. Tako protivpožarni aparat, jedan od traženijih delova opreme poslednjih dana, nije obavezan ni po važećem pravilniku, ni po nacrtu novog pravilnika za putnička vozila koja se ne bave javnim prevozom, odnosno ne taksiraju.

Pogledajte još