Intenzivna nega i infekcije

Istraživanje obavljeno u više od hiljadu bolnica širom sveta pokazuje da se kod gotovo polovine pacijenata koji su boravili u odeljenju intenzivne nege razvija infekcija koja povećava opasnost od smrti.

Samo oni koji imaju ozbiljna oboljenja borave na odeljenjima intenzivne nege. To su pacijenti čiji je imunološki sistem veoma osetljiv, pacijenti koji se, možda, bore za život.

Nova studija bavila se samo jednim danom u više od 1.200 odeljenja intenzivne nege u 75 zemalja. "Reč je o dodatnih oko 10 do 15 odsto rizika od smrti povezanih sa pojavom infekcije u intenzivnoj nezi", kaže doktor Džon Maršal iz bolnice Sent Majkls i profesor na Meicinskom fakultetu Univberziteta u Torontu, u Kanadi.

Doktor Džon Majkls jedan je od autora studije. On i drugi istraživači ustanovili su da se kod više od polovine, od oko 14.000 pacijenata obuhvaćenih istraživanjem, za samo jedan dan, razvila infekcija dok su boravili u odeljenju intenzivne nege. Podaci su pokazali da su ti pacijenti imali dva puta veće šanse da umru od onih koji nisu dobili infekciju - prenosi Glas Amerike.

"Više od 60 odsto infekcija bile su upale pluća, oko 20 odsto odnosilo se na infekcija u predelu trupa, dok su 15 odsto bile infekcije urinarnog trakta", objašnjava Maršal.

Kao dodatak ozbiljnom oboljenju, pacijenti u intenzivnoj nezi mogu da budu na aparatima za disanje. Oni mogu da budu priključeni na intravenozne linije ili koriste katetere, što povećava rizik od inficiranja.

"Jedna od stvari koje nam je ova studija omogućila da uradimo je da počnemo da stičemo utisak o tome koliko težina infekcije predstavlja dodatni teret za pacijenta koji je već pod rizikom od smrti zbog određene bolesti, zbog koje je i morao da boravi u intenzivnoj nezi", smatra Maršal.

U toku ovog istraživanja otkrivene su i dve druge važne stvari: pacijenti koji su u intenzivnoj nezi boravili više od sedam dana imali su više šansi da budu inficirani, kao i da su pacijenti u zemljama u razvoju bili pod većim rizikom od onih koji su boravili u intenzivnoj nezi u bogatijim zemljama.

Istraživači su izrazili očekivanje da će studija omogućiti bolju prevenciju protiv pojave infekcija, ali i bolju organizaciju i rukovođenje ovim značajnim delom svake
bolnice.

(FoNet)
TORONTO, 15. decembar 2009. -

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.