Ustavni sud potvrdio Baseskua za predsednika

BUKUREŠT, 16. decembra 2009.(Beta) - Ustavni sud Rumunije potvrdio je u sredu, u okviru zvanične ceremonije, Trajana Baseskua za drugi predsednički mandat na pet godina, a polaganje zakletve pred parlamentom održaće se 21. decembra.

Sadašnji predsednik Trajan Basesku je osvojio drugi predsednički mandat sa 50,33 odsto (5.275 808), dok je za njegovog protivkandidata Mirčea Džoanu glasalo 49,66 odsto (5.205 760).

Na ceremoniji u sredu, predsednik Ustavnog suda Joan Vida je zvanično proglasio Trajana Baseskua za predsednika Rumunije, u prisustvu prelaznog premijera Emila Boka i njegove vlade, lidera Demokratske liberalne partije i drugih zvaničnika.

Basesku je u svom obraćanju rekao da "će učiniti sve što od njega zavisi da bude predsednik koji je sada potreban Rumuniji". "Istorijski je momenat kada jedan predsednik osvoji drugi mandat, a tu čast mi je dao rumunski narod", rekao je Basesku i dodao da mu je "deo birača pružio poverenje, a deo mi je dao jednu lekciju. Biću predsednik za sve Rumune", obećao je Basesku.

Pogledajte još