Ferhagen: Evropska budućnost Srbije

HAG, 16. decembar 2009. (FoNet) - Šef holandske diplomatije Maksim Ferhagen izjavio je za lokalne medije, uoči polaska za Beograd,da će predsedniku i Vladi Srbije preneti da je Holandija "uverena da Srbija ima evropsku budućnost", i da je spremna da i finansijksi podržava Srbiju na tom putu.

"Ponoviću da je od izuzetne važnosti da Srbija sarađuje sa Hagom i nabolji primer te saradnje je i dalje hapšnenje preostalih haških optuženika, uključujući i Mladića. I to nije da zadovolje Holandiju, to je u interesu, pre svega, srpskih građana", rekao je Ferhagen.

On je dodao da se raduje što će o odnosima Holandije i Srbije u Beogradu imati priliku da razgovara i sa "običnim ljudima", jer je u planu da se sastane i sa studentima, preduzetnicima i privrednicima, prenosi BBC.

Govoreći o tome da li je vreme da Srbija podnese kandidaturu za članstvo, Ferhagen je naveo da je "ta odluka na vlastima u Beogradu", ali da bi do toga trebalo doći "korak po korak".

Kao jedan od koraka holadski šef diplomatije pomenuo je ratifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, koji njegova zemlja blokira.

"Očigledno je da je ostalo još mnogo posla ako Srbija želi da prijava za članstvo bude pozitivno primljena, ne samo od Holandije već i od drugih članica. Podnošenje molbe za članstvo neće ubrzati poces pridruživanja kao takav a brzina tog procesa isključivo zavisi od pitanja ispunjavanja uslova", rekao je Ferhagen.

Pogledajte još