Samo 20 odsto zaposlenih štedi za starost

BEOGRAD, 16. decembra 2009. (Beta) - Reforma penzijskog sistema u Srbiji je neophodna jer dugoročno državna penzija neće moći da penzionerima omogući sugurnu starost, ocenili su u sredu učesnici foruma o životnom osiguranju i dobrovoljnim privatnim penzijama koji je organizovala beogradska Biznis info grupa.

Viceguvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Mira Erić-Jović je rekla da samo 20 odsto zaposlenih štedi za starost. Od tih 400.000 zaposlenih sedam odsto ulaže u dobrovoljne penzijske fondove, a 13 odsto izdvaja za životno osiguranje.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija Srbije Slobodan Ilić je rekao da svega 18,8 odsto sadašnjih penzionera ima puni radni vek, zbog čega će se reformom penzijskog sistema pooštriti uslovi za odlazak u penziju.

Ilić je podsetio da se na uplatu u dobrovoljni penzijski fond do 3.560 dinara ne plaćaju porezi i predložio da dobrovoljni penzijski fondovi i osiguravajuća društva zajednički definišu šta će učiniti da imaju više članova, kao i predloge šta država može da učini da se to postigne.

Pogledajte još