Amo animalia

Kako kaže Mirjana Vajdić-Bajić osnivač, uređivač koncepcije i autor izložbe beogradske mini-art scene: Tema životinja za nekoga je oveštala i prevaziđena, do granica kiča izmanipulisana, no njena vitalnost je sigurni znak da je inspirativnost večna upravo zbog neraskidive veze humanog i animalnog.

Tradicionalna, 16. po redu, velika izložba po značaju (mala samo i isključivo po formatu), beogradska mini-art scena, koja je ove godine tematski bila određena maksimom (ili je pravilnije u duhu izložbe minimom) „Amo animalia“ ili ti prevedeno „Volim životinje“, uz mini art svečanost otvorena je u utorak, 15. decembra u ULUPUDS-ovoj galeriji „Singidunum“.

Izložbu prati, odličan (prvi put u punom koloru), i u istom formatu koji je zadat i za radove, katalog sa reprodukcijama svih radova koji su izloženi - kako lepa i simpatična „knjižica“. I sve to do 10. januara 2010. godine. I sve to do sledeće beogradske mini-art scene.

Nikakvo nevreme, kad mu vreme nije, da ne kažemo da nas je iznenadio sneg u decembru, nije moglo zaustaviti prave ljubitelje ove manifestacije, koja postaje događaj ne samo po kvalitetu koncepcije i izabranih i izloženih dela, već i mnogo šire sa veoma izglednom perspektivom, da dođu, dožive, vide, popričaju, prokomentarišu, zapamte... šta su to umetnici hteli da nam kažu veliko u ovom „malom“ (mini) formatu.

Savet izložbe u sastavu: Aleksandar Veljanović, Biljana Rakić, Aleksandra Bogićević, Sonja Žugić, Tamara Ognjenović, Mirjana Popović, Mirjana Vajdić-Bajić i Zorica Đermanov dodelio je nagrade Ivi Brkić i Sonji Mirkov, i pohvale Nadi Kažić i Mileni Jovanović.

Lepo je preći iz (uskoro) stare 2009. u (samo što nije) novu 2010. godinu sa jasnom predstavom da beogradska mini-art scena prerasta, što je inače karakteristično za celokupnu beogradsku (likovnu) scenu, ono mini (u bilo kom značenju) u Art sa velikim A.

Mini-art doživljava promene što je tipično za avangardu i ostaje savremena iz godine u godinu a što je neophodno za život umetnosti. Tu je, i samo tu treba tražiti najveći značaj i vrednost ove izložbe. U tom smislu treba čestitati na lepim idejama, inspiraciji i realizaciji i autorima izložbe i umetnicima pa i vernoj publici, i ne samo čestitati već i poželeti da samo tako nastave!

Napravite jednu mini-šetnju scenom arta... pa se vidimo dogodine i isto vreme... i uživajte u praznicima, onoliko koliko sam ja uživao u izložbi - zaslužili ste!

Dragan Kljajić

Pogledajte još