Carski ruski balet

Jedan korak do sna. U Beogradu su, posle nekoliko meseci, ponovo gostovali velikani baletske umetnosti, neprikosnoveni majstori klasičnog baleta, zvezde Boljšoj Teatra, trupa poznatija kao Carski ruski balet (Imperial Russian Ballet)
 
I da se razumeno, oni perfektno igraju sve, znaju i kazačok, tango je za njih lagana igra, ali u svetu su neprikosnoveni kad je u pitanju klasični beli balet. Jasno je ako vidite bar jedan deo "Labudovog jezera" zašto ruski balet zauzima više od polovine stranica svake ozbiljnije umetničke knjige. 

Nastup u Centru “Sava” započeli su izvedbom “Karmen”, koju je 1967. godine komponovao ruski kompozitor R.K. Ščedrin. Napisana je na osnovu Bizeove opere. Jedinstveno delo posvećeno autorovoj supruzi Maji Pliseckaji. I pored izvanredne baletske tehnike i besperekorne uigranosti "Karemen" je ostavila bled utisak. Mnogo pokreta u prazno, doprineli su tome da "Karmen" ne bude tako strasna kakvom je zamišljamo. Ispostavilo se da je "Karmen" bila, tek zagrevanje i lagan uvod u nadolazeću igračku lavinu... 

Ah ti Rusi… Baletski kolaž s neverovantnim skokovima, od nedovoljno crvene “Karmen” do neverovatnog Čajkovskog i najboljih delova iz “Labudovog jezera”. Trenutak za koji bi Laza Kostić rekao “među javom i med snom”. Videlo se da ovaj balet s "debelim" razlogom nosi naziv “carski”. Dvosatna baletka erupcija nastavljena je neopisivim kreacijama na muziku Šopena, Mocarta, a završila se Ravelovim delom “Bolero”. 

Ravel je stvorio "Bolero" posle posete jednoj velikoj industrijskoj fabrici. Inspiraciju je pronašao u polaganim i ujednačenim mehanizmima i zvuku teških mašina. Neko je možda na momenat zatvorio oči i zamislilo čuveni Bežarov “Bolero”. Poređenja su neizbežna kad se radi o velikim baletskim umetnicima i koreografima. Teško da će neko još za dugo moći da pomuti slavu čuvenog Bežara, ali I Rusi su pokazali da umeju odlično da se bore s snagom I silinom jednog “Bolera”. 

Solisti Aliia Tanikpajeva, Kirill Radev i ostai pokazali su se kao dosledni nastavljači Ruskog baleta osnovanog 1994. godine od strane Gedeminasa Tarandea, zvezde Boljšoj Теаtra. Аnsambl trenutno čini 40, moglo bi se bez preterivanja reći, velikih baletskih umetnika. Besperekorna tehnika oprhvana slovenskim emocijama, možda je u tom tajna ruske baletske škole.

"Imperial Russian Ballet" je član Evropskog kulturnog centra i pod patronatom je Evropskog parlamenta, a sam Gedeminas Taranda je jedan od osnivača Evropskog kulturnog centra. 

Mnoge čuvene ruske baletske zvezde sarađuju sa ovim ansamblom. Меđu njima su: Liudmila Semeniaka, E. Andriyenko, N. Pavlova, Yuri Posokhov (San Fransisco Ballet), T. Chernobrovkina i D. Zababurin (Stanislavsky Theatre Ballet), Patric Dupont (Grand Opera), Kumakawa (Covent Garden), M. Kulik, F. Ruzhimatov, L. Kunakova, V. Samodurov (Maryinsky Theatre), A. Ratmansky, J. Aiupova i mnogi drugi.  Organizator nastupa Ruskog baleta bila je producentska kuća "Komuna".  

Tekst: Danijela Tadić
Foto: Igor Barandovski

Pogledajte još