Zvezda smanjila dug

BEOGRAD, 17. decembra 2009. (Beta) - Predsednik Crvene zvezde Vladan Lukić objavio je da je nova uprava u proteklih sedam meseci dug tog fudbalskog kluba od oko 23 miliona evra smanjila za više od šest miliona evra.

"Dug smo smanjili, ispunili sve obaveze prema igračima i zaposlenima i platili zaostale obaveze prema igračima od prošle sezone... a pri tom zaduženje nismo povećali za jedan, jedini dinar. Mislim da je to sjajan rezultat za sedam meseci", kazao je Lukić za sajt Zvezde.

Lukić je, ipak, priznao da će Zvezdi biti potrebno nekoliko godina da izađe iz finansijske krize u kojoj se nalazi.

"Stari dugovi još postoje i oni nas svakodnevno pritiskaju. Ne prođe dan da ne saznamo za neki sudski proces, tužbu ili da se ne suočavamo sa astronomskim ciframa koje su pre nas potpisivali sa igračima. Problema ima, rešavamo ih jedan po jedan", naveo je.

Uprava Zvezde sa Lukićem na čelu je dug nasledila kada je u maju i izabrana na Skupštini. Igrači su zbog neisplaćenih zarada tada napuštali klub, pa se u tekuću sezonu ušlo sa skoro potpuno novim sastavom, koji je neočekivano osvojio titulu jesenjeg prvaka Srbije.

"Nisam to očekivao, ali sam verovao. Došao sam u Zvezdu da budemo prvi i najbolji. Nisam rekao da to možemo odmah, jer je nasleđena situacija teška ali ja uvek verujem. I nisam verovao samo ja, verovali su svi", istakao je predsednik crveno-belih.

Član generacije Zvezde koja je 1991. godine osvojila titule prvaka Evrope i sveta kazao je i da je nekoliko elemenata crveno-belima donelo rezultate koji su prevazišli očekivanja.

"U Zvezdu smo doveli igrace koji nisu problematični, koji postuju dres i grb Zvezde, nisu legionari koji su samo došli da odrade ugovor. Imamo sjajnu atmosferu, igrači dišu kao jedan i ginu na terenu", kazao je Lukić.

"Drugo, mi koji vodimo klub smo sportisti. Ima u upravi i privrednika, političara i drugih uglednih ljudi i svi oni doprinose značajno radu kluba, ali mi koji smo sportisti provodimo po 20 sati dnevno na stadionu. Znamo kako je nekada bilo na Marakani, znamo kako je u stranim klubovima u kojima smo igrali, znamo šta je važno a sta smeta sportistima", nastavio je. 

"Treće, mi nismo došli da kupimo Zvezdu, da trgujemo s njom. Došli smo da je vratimo na mesto koje joj pripada. Godinama je Zvezda uništavana, sve u želji da jednog dana postane nečija privatna svojina i da se otme zemlju koja pripada klubu, napravio stadion negde na periferiji a ovih naših 17 hektara pretvorilo u poslovni postor", istakao je Lukić.

Predsednik Zvezde je naglasio da iskreno veruje da kriza tog fudbalskog kluba u poslednjih nekoliko godina nije bila slučajna, već da su pojedine interesne grupe zaista htele da joj obore cenu kako bi je što lakše privatizovale.

"Zato im je trebalo da Zvezda bude što zaduženija, zato im je trebalo da Zvezda bude u što većoj finansijskoj krizi... Mi smo već udvostručili vrednost klupske imovine, koja je po mom dolasku bila procenjena na 11 miliona evra. Odmah smo angažovali jednu od najvecih svetskih revizorskih kuća koja je našu imovinu procenila na 30 miliona evra", rekao je Lukić.

Prvog čoveka crveno-belih posebno raduje i velika poseta navijača u jesenjem delu sezone u kome je Zvezdu na njenom stadionu u proseku pratilo više od 16.000 navijača, računajući i utakmice u kvalifikacijama za Ligu Evrope.

"Vratili smo Crvenu zvezdu srpskom narodu. Zvezda je narodni klub, jedan od stubova srpstva, koji su pokušali da otuđe, da je elitizuju i privatizuju. Mi smo to promenili. Narod je prepoznao da se Zvezda podiže i vratio se", ocenio je.

Jedino što Zvezdi ove sezone nije uspelo jeste da izbegne poraz od Partizana u večitom derbiju i da se kvalifikacuje u Ligu Evropa. Lukić je, ipak, naveo da je rezultat na evropskoj sceni bio dobar, s obzirom na uslove.

"Podsetio bih da smo takmičenje u Ligi Evropa počeli posle samo 15 dana priprema, sa novim timom i uz mnogo negativnih očekivanja... Na kraju, evropsko takmičenje je završeno sa četiri pobede iz šest mečeva. To jeste dobar rezultat", kazao je.

Crveno-beli su u domaćem prvenstvu bili uspešniji i zauzimaju lidersku poziciju sa tri boda više od Partizana.

"Nastavićemo da idemo iz meča u meč i nećemo obećavati ništa. Mada se naši ciljevi znaju", rekao je Lukić i priznao da očekuje nove napade na Zvezdu, ali ne iz samog kluba u kome, prema njegovim rečima, ne postoji opozicija.

"Budite sigurni da ćemo, ako tih pritisaka bude i dalje, imenom i prezimenom reći ko ruši klub i zašto to radi. Za sada mogu da kazem da tek očekujem kulminaciju, jer do sada su to bili sitniji ali konstantni udarci, a sada očekujem mnogo jače napade", istakao je Lukić.

Pogledajte još