fbpx

SVE ZA DAME: Muškarci na štiklama trčali centrom grada!

Mnogi nisu svesni, ali rak dojke je vodeći "ubica" žena u Srbiji i svetu. Prema zvaničnim podacima, u Srbiji godišnje od raka dojke oboli 4.000 žena, međutim, ministar zdravlja, Zlatibor Lončar, tvrdi kako ih ima još "minimum 1.000 koje nisu došle kod lekara".

Ovaj događaj organizovan u sklopu kampanje “Milion razloga zašto želim svet uz tebe” poslao je snažnu poruku podrške i poziv ženama u Srbji da rak dojke ne mora da bude bolest sa smrtnim ishodom i da se redovnim pregledima može preventivno delovati na ovu opasnu bolest.

Kako ljudi slabo primećuju takve stvari, organizatori događaja su rešili da im privuku pažnju na jedinstven način - obezbedili su momcima ružičaste štikle i organizovali trku.

U trci na štiklama je učestvovalo 20-ak muškaraca, a posle nje je Knez Mihajlovom krenula šetnja uz pratnju bubnjeva.

Mi smo se uvukli među ove hrabre momke i pitali ih kako su oni došli ovde. Neki su se sami prijavili, neke su devojke, žene, koleginice ili prijateljice zamolile da učine jednu veliku stvar za njih, a svi oni su prihvatili izazov sa osmehom!

I dok je jednima ovo bio prvi put na štiklama, drugi su imali iskustva sa raznih maskenbala, pa makar nisu teturali. Ali su se zato lepo snašli i trakom zalepili štikle za noge!

"Znam, znam da su lepe, ali što bole..." rekao je jedan od učesnika za portal Nadlanu, i dok su ostali imali slične pritužbe, drugi učesnik trke je uz osmeh rekao "Počinjem da mislim da sve žene treba da nose starke...Boli me i ono što nisam znao da može da boli od obuće."

Među šetačima je bilo i stranaca, koji su, verovali ili ne, čuli za događaj pre dva dana, i došli da pruže podršku. Posetilac iz Poljske je rekao da mu je žao što nije imao vremena da nabavi štikle, inače bi se i on trkao!

„Ministarstvo zdravlja podržava ovakve i slične akcije koje utiču na podizanje svesti naših građana o značaju prevencije“ istakao je ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar koji je svojim prisustvom podržao događaj „Moramo kontinuirano da radimo na prevenciji svih vrsta kancera, ne samo raka dojke. Podaci jasno ukazuju da se smrtnost od raka dojke značajno smanjuje pravovremenom prevencijom i zato ne treba samo jedan dan da posvetimo ovoj temi već da na tome radimo tokom cele godine.“

Momcima su se u šetnji pridružili mnogi Beograđani, kao i ministar zdravlja Zoran Lončar, američki ambasador Majkl Kirbi, glavni urednik B92 Veran Matić, direktora Avon Srbija Vesna Kovljenić, Katarina Radivojević,Anđelija Vujović, Marija Vicković, Srna Lango, Jelena Blečić, Ana Marković, Valentina Obradović, Una Senić, Bojan Ivković, brojni sugrađani i pobednice raka dojke.

Šetnji podrške su se pridružili i naši četvoronožni prijatelji!

Pogledajte kako je ova urnebesna trka izgledala

Nadlanu / T.D.

/

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.