Bradić potpisao Deklaraciju o nematerijalnoj baštini

BEOGRAD, 17. decembra 2009. (Beta) - Deklaracija posvećena nematerijalnoj kulturnoj baštini i njenom očuvanju, usvojena je u četvrtak na sastanku ministara kulture zemalja Jugoistočne Evrope koji se pod nazivom "Nove politike u očuvanju nematerijalne kulturne baštine" održava u provinciji Konja u Turskoj.

U saopštenju ministarstva kulture Srbije se navodi da je sastanku prisustvovao i ministar kulture Srbije Nebojša Bradić, koji je kolegama iz regiona predstavio rezultate rada u oblasti zaštite nematerijalne kulturne baštine u Srbiji u 2009. godini.

Bradić je na sastanku istakao da je 2009. godina bila godina promena i reformi i da su formiranje Nacionalnog registra nematerijalne kulturne baštine, kao i primena Uneskovog programa "Žive ljudske riznice", prioriteti kulturne politike u toj oblasti u narednom periodu.

Prema njegovim rečima, snažni partneri ministarstva u toj oblasti su Etnografski muzej u Beogradu i muzej "Staro selo" u Sirogojnu, u kome će tokom 2010. godine biti održan Uneskov regionalni seminar o nematerijalnom kulturnom nasleđu.

Pogledajte još