Završena rasprava o Predlogu budžeta

BEOGRAD, 17. decembra 2009. (Beta) - Skupština Srbije završila je u četvrtak uveče raspravu o amandmanima na Predlog budžeta za 2010. godinu, a rad će nastaviti u petak razmatranjem amandmana na prateće zakone budžeta.

Na kraju rasprave, ministarka finansija Diana Dragutinović kazala je da su amandmanima ponuđeni "zanimljivi ekonomski koncepti" koji nisu prihvatljivi. Dragutinović je navela da su poslanici osporavali zaduživanje zemlje i predlagali brisanje tih članova i ocenila da bi to značilo da ne bi trebalo da postoje ni banke ni tržište.

Poslanici opozicije kritikovali su predloženi budžet za 2010. godinu uz ocenu da sredstva nisu ravnomerno raspoređena. Odgovarajući na primedbe opozicije, potpredsednik Vlade Božidar Đelić je kazao da agrarni budžet nije zadovoljavajući, ali da omogućava značajan napredak i da je povećanje od pet milijardi dinara za poljoprivredu značajno. Prema njegovim rečima, Vlada će zajedno sa parlamentom dalje raditi na suzbijanju korupcije i unapređenju javnih nabavki.

Poslanici Srpske radikalne stranke ocenili su da predloženi budžet ima iste greške i propuste koje su označene u izveštaju Državne revizorske institucije o kontroli trošenja sredstava u 2008. godini. Poslanik Demokratske stranke Srbije Nenad Popović ponovio je da je predloženi budžet razoran za privredu i građane. DŠ je ponovo zatražio da se predloženi budžet povuče iz procedure.

Pogledajte još