Srbija nikad brže ka EU

BEOGRAD, 17. decembra 2009. (Beta) - Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić izjavio je u četvrtak uveče da je 2009. godina bila "uzbudljiva i uspešna za Srbiju" za postizanje spoljno-političkih prioriteta i zahvalio se predstavnicima diplomatskog kora za podršku Srbiji.

"Ovo je bila izuzetno uzbudljiva godina za Srbiju kada je reč o međunarodnim odnosima. Na početku godine smo definisali naše spoljno-političke prioritete, a to su približavanje Evropskoj uniji, diplomatska borba za Kosovo i ostvarivanje dobrosusedskih odnosa", rekao je Jeremić u obraćanju predstavnicima diplomatskog kora na novogodišnjem humanitarnom prijemu.

Jeremić je rekao da "Srbija nikada nije išla brže ka EU", što pokazuje izveštaj Evropske komisije, "odmrzavanje sporazuma, a to znači da Srbija u institucionalnom smislu ide ka punopravnom članstvu". Šef diplomatije je govorio o viznoj liberalizaciji, navodeći da "sutra u ponoć, naši građani će posle vise od 20 godina moći da putuju bez viza".

Prema njegovim rečima, Vlada Srbije je u diplomatskom smislu postigla "daleko veći uspeh nego što je iko očekivao i pored velikih pritisaka" kada je u pitanju Kosovo, navodeći raspravu u Međunarodnom sudu pravde, ocenivši da je istorijskog karaktera. O doborsusedskim odnosima Jeremić je rekao da je Srbiji prioritet mir, stabilnost u regionu i nastavak integracije u EU.

Pogledajte još