Završen protest taksista, postignut sporazum sa Vladom

BEOGRAD, 17. decembra 2009. (Beta) - Predstavnici taksi vozača i Vlade Srbije postigli su u četvrtak uveče dogovor nakon čega su taksisti počeli da se razilaze.

Predstavnik Sindikata taksi vozača i autoprevoznika "Nezavisnost" Branko Vitorović rekao je agenciji Beta da je postignut dogovor da se obaveza uvođenja fiskalnih kasa odloži do 1. marta 2010. godine. Kako je rekao, pregovori o ostalim zahtevima biće nastavljeni.

Tokom protesta tasisti su blokirali Nemanjinu ulicu, od Kneza Miloša do Trga Slavija, a zbog protesta saobraćaj se odvijao otežano. Taksisti i autoprevoznici organizovali su u četvrtak štrajk u Beogradu i u više gradova Srbije, zahtevajući da se ukine obaveza uvođenja fiskalnih kasa do početka 2013, da se sa ulica uklone taksisti koji rade bez dozvole i iz drugih su gradova, da se utvrdi minimalna cena usluga i da se ukine taksa na luksuz i plin prilikom registracije vozila.

Zahteva se i pojeftinjenje svih vrsta ekoloških goriva za taksi vozače i autoprevoznike, izmene pravilnika o vođenju putnih naloga i uvođenje članova sindikata u radnu grupu za izradu pravilnika vezanih za Zakon o bezbednosti saobraćaja.

Pogledajte još