Moratinos o kandidaturi Srbije

BRISEL, 18. decembra 2009.(Beta) - Španski ministar inostranih poslova Migel Anhel Moratinos veruje da će Srbija uskoro podneti zahtev za kandidaturu za članstvo u EU i ocenio da je logično i dobro da Srbija uđe u redove evropske dvadesetsedmorice.

Moratinos je u petak u Briselu predstavljajući prioritete španskog predsedavanja EU od 1. januara rekao da je na srpskim vlastima da odluče kada će podneti zahtev za kandidaturu za članstvo u EU. Šef španske diplomatije uveren je da niko ne može odbiti izraz volje srpskog društva za članstvom u EU i da je "sasvim normalno da Srbija podnese zahtev za kandidaturu".

Na pitanje novinara kako će Španija, koja ne priznaje nezavisnost Kosova, postupati u praksi kao predsedavajuća EU kad je u pitanju Kosovo, on je odgovorio da će špansko predsedavanje biti "krajnje predusretljivo i apsolutno neutralno oko pitanja Kosova".

Moratinos je dodao da Španija namerava da, 10 godina posle samita EU - Zapadni Balkan u Zagrebu, organizuje novi takav susret na visokom nivou i na taj skup pozove i kosovske vlasti, "ali u skladu sa međunarodnim uslovima i pod misijom UN". Taj sastanak bi, prema španskim izvorima, trebalo da se održi u maju u Sarajevu.

Pogledajte još