Naredne godine efekti ulaganja u energetiku

KRUŠEVAC, 18. decembra 2009. (Beta) - Ministar rudarstva i energetike Srbije Petar Škundrić izjavio je u petak u Kruševcu da je Srbija ove godine otvorila snažan investicioni ciklus u energetici i njegovi će se pozitivni efekti osetiti već naredne godine.

"Posebno očekujemo zamah u elektroenergetici, a stekli su se uslovi da sva naša preduzeća koja se bave izgradnjom opreme, montažnim radovima, projektovanjem, kao i sva elektromašinska i ostala građevinska preduzeća, imaju dovoljno posla na projektima u oblasti energetike", ocenio je Škundrić.

On je najavio i značajne investicije u oblasti korišćenja obnovljivih izvora energije i rekao da će nova zakonska regulativa, uključujući i podsticajne mere, omogućiti povoljnije cene za električnu energiju proizvedenu na bazi obnovljivih izvora energije.

"Ministarstvo rudarstva i energetike već je izdalo energetske dozvole za 1.100 megavata instalisane snage za energiju vetra, ali i veći broj dozvola za male i srednje hidrocentrale", rekao je Škundrić i potvrdio da su u proceduri i zahtevi za korišćenje biomase i istražni radovi o korišćenju geotermalne i sunčeve energije.

Pogledajte još