Higl i Čavić najuspešniji u 2009. godini

BEOGRAD, 18. oktobra 2009. (Beta) - Olimpijski komitet Srbije proglasio je plivačicu Nađu Higl za najuspešniju sportistkinju u 2009, dok je kod muškaraca to priznanje pripalo plivaču Miloradu Čaviću.

Za najuspešniju žensku ekipu proglašena je odbojkaška reprezentacija Srbije, dok je najuspešnija muška ekipa vaterpolo selekcija Srbije.

Priznanje za najuspešnijeg trenera u godini na izmaku dobio je selektor vaterpolo reprezentacije Srbije Dejan Udovičić.

Nadja Higl je letos na Svetskom prvenstvu u Rimu osvojila zlatnu medalju trci na 200 metara prsno, a na istom takmičenju Milorad Čavić osvojio je zlato na 50 metara leptir i srebro na 100 metara leptir.

Plivač Milorad Čavić zahvalio je Olimpijskom komitetu Srbije na priznanju.

"Za mene je velika čast što ponovo primam ovo priznanje. Za 2010. ne znam šta da obećam, jer ima samo Evropsko prvenstvo. Kada kažem 'samo', to je zato što neće biti Majkla Felpsa", rekao je Milorad Čavić koji je drugi put za redom proglašen za najboljeg sportistu.

On je dodao da je posle dugog odmora spreman da ponovo trenira i da se dobro oseća.

"Veoma sam optimističan i očekujem dve zlatne medalje na narednom Evropskom prvenstvu", rekao je Čavić.

Plivačica Nadja Higla je trenutno na takmičenju u Sankt Peterburgu, ali se snimljenom porukom zahvalila Olimpijskom komitetu Srbije.

"Hvala na ovakvom priznanju. Ovo je velika čast za mene. Naravno, nastaviću da branim boje svoje zemlje kao što sam i do sada branila. Daću svoj maksimum u svakoj trci i nadam se da će to i neke naredne godine biti dovoljno da budem proglašena za najbolju sportistkinju", rekla je Higl.

Vaterpolo reprezentacija Srbije je na SP u Rimu osvojila zlatnu medalju, dok su odbojkašice osvojile Evropsku ligu i prvo mesto na kvalifikacionom turniru za SP 2010. godine.

"Izuzetno mu je zadovoljstvo što smo uspeli na početku ciklusa da dodjemo do zlatne medelje. Mi smo rekli da nam je glavni cilj Olimpijada 2012. i sada je naše da to što smo zacrtali i ostvarimo", rekao je selektor vaterpolo reprezentacije i najbolji trener za 2009. Dejan Udovočić.

Trofej MOK-a za Sport i borbu protiv dopinga dobio je lekar Nenad Dikić, jedan od osnivača i direktor Antidoping agencije Srbije.

Posebno priznanje pripalo je Borislavi Perić-Ranković, koja je u samom svetkom vrhu stonoteniserki u kolicima. Ona je ove godine odbranila titulu evropske prvakinje i osvojila dve bronzane medalje u ekipnoj konkurenciji.

Priznanje je pripalo i Draženku Mitroviću koji je posle proslogodišnje titule u bacanju diska na Paraolimpijskim igrama u Pekingu ove godine postao svetski prvak na takmičenju u Bengaloru.

Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Vlade Divac čestitao je svima, posebno najuspešnijim sportistima, treneru i ekipama na izboru i poželeo im da se iduće godine u još jačoj konkurenciji nadju u izboru na to mesto.

"Verujem da svi možemo da budemo više nego zadovoljni onim što je postignuto u prvoj godini na putu ka Londonu 2012. U preostale tri godine treba uraditi još mnogo toga da bi sportistima omogućili najbolje uslove za pripreme i nastup na OI", rekao je Divac.

On je podsetio da je Srbija u 2009. osvojila 35 medalja na Mediteranskim igrama u Peskari i 10 medalja na Letnjem olimpijskom festivalu mladih (EYOF) i ocenio da je to najava dobrih rezultata u kvalifikacijama i na samim Igrama. 

Pogledajte još