Savet predložio podnošenje kandidature

BEOGRAD, 19. decembra 2009. (Beta) - Savet za evropske integracije predložio je u subotu Vladi Srbije da donese odluku o podnošenju kandidature za prijem Srbije u članstvo Evropske unije (EU) do kraja 2009. godine, saopšteno je posle sednice Saveta.

Savet je pozvao Vladu da nastavi intenzivne napore na okončanju saradnje sa Tribunalom u Hagu, kako bi se omogućio napredak Srbije u pridruživanju EU, navodi se u saopštenju sa sednice kojoj je prisustvovao i predsednik Srbije Boris Tadić. Odluka da se Vladi predloži da podnese kandidaturu za prijem u EU doneta je u svetlu činjenice da to članstvo predstavlja dugoročni strateški cilj Srbije, kao i zbog pozitivnih ocena o napretku Srbije u nedavno objavljenim dokumentima Evropske komisije, piše u saopštenju.

Savet je razmotrio i usvojio Informaciju o napretku Srbije u procesu približavanja EU za period jun-decembar 2009. godine i pozdravio napore državnih organa koji su uz podršku građanskog društva uloženi u ispunjenje kriterijuma za ukidanje viza. Vlada Srbije osnovala je Savet za evropske integracije 2002. godine kao najviše telo zaduženo za davanje strateških smernica i stvaranje nacionalnog konsenzusa po pitanju pristupanja Srbije Evropskoj uniji. Sednicom Saveta predsedavao je premijer Srbije Mirko Cvetković.

Pogledajte još