Srbija ima evropsku perspektivu

BRISEL, 18.decembra 2009.(Beta) - Evropski komesar Oli Ren je izjavio danas u Briselu da je "sasvim logično i prirodno da Srbija u jednom trenutku zatraži status kandidata za članstvo u Evropske unije" i naglasio da Srbija ima evropsku perspektivu čiji je konačni cilj ulazak u redove EU.

"A kad je u pitanju čas kad će Srbija podneti zahtev za kandidaturu za članstvo, nadam se i uveren sam da je Srbija to usaglasila sa švedskim predsedništvom i članicama EU", rekao je Ren u susretu s pedesetak srpskih građana koji su prvi put i bez viza posetili EU u Briselu.

Evropski komesar je ocenio da je ukidanje EU viza za Srbiju istorijski dan i, takođe, novi početak u odnosima Srbije s Evropskom unijom. Ren je ukazao na to da su srpske vlasti i parlament predano radili na tome da se izdejstvuje ukidanje viza EU za srpske državljane, mnoge reforme su ostvarene da bi se upravljanje granicama u Srbiji, pasoši, zakoni usaglasili s evropskim normama.

"Posao nije još završen", istakao je Ren, "srpske vlasti moraju sprovesti usvojene zakonem, još predanije sprovoditi pravila o nadzoru granica, pojačati bitku protiv organizovanog kriminala i korupcije, što je, znam, i želja srpskih građana".

Pogledajte još