Formirana Agencija za bezbednost

BEOGRAD, 20. decembra 2009. (Beta) - Vlada Srbije formirala je, sa tri meseca zakašnjenja, Agenciju za bezbednost saobraćaja.

Prema Zakonu, Agencija je trebalo da bude formirana do 10. septembra, kako bi do 10. novembra izradila podzakonske akte neophodne da od 10. decembra počne primena novog Zakoan o bezbednosti saobraćaja. U novom Službenom glasniku objavljeno je da je Vlada odluku o formiranju Agencije donela 10. decembra na dan kada je, i pre usvajanja podzakonskih akata i propisa koje je trebalo da donesu pojedina ministarstva, počela primena novog zakona.

Agencija je nadležna da analizira i unapređuje sistem bezbednosti saobraćaja, sprovodi preventivno-promotivne aktivnosti i kampanje o bezbednosti saobraćaja, obezbeđuje bazu podataka o tehničkim karakteristikama motornih vozila. Agencija, pored ostalog, sprovodi stručne ispite, organizuje seminare i provere znanja za profesionalne vozače, vozače tramvaja, turističkih vozova, instruktore vožnje, predavače teorijske nastave u obuci vozača, kao i za vozače kojima je oduzeta dozvola.

Pogledajte još