Naknada za tuđu negu odbija se zbog neosnovanosti

BEOGRAD, 20. decembra 2009. (Beta) - Više od polovine zahteva građana za dobijanje nadoknade za tuđu negu i pomoć odbija se zbog neosnovanosti, ukazuju u Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO).

"Od januara do decembra 2009. komisija je razmatrala 23.106 zahteva za dobijanje redovne meesečne nadoknade za tuđu negu i pomoć, koja iznosi oko 13.500 dinara. Odobreno je 10.199 zahteva", rekao je agenciji Beta načelnik sektora za medicinsko veštačenje u fondu PIO Dika Kajević.

On je dodao da je veliki broj građana koji neosnovano podnose zahteve za dobijanje nadoknade za tuđu nege i pomoć, zbog čega oni kojima je ona zaista neohodna dugo čekaju, ili nikada ne dočekaju izlazak pred komisiju. "Na nadoknadu pravo imaju slepi, dementni, oni koji bez tuđe nege i pomoći ne mogu da se hrane, oblače i kreću po kući, kao i osobe koje na dijalizu idu najmanje tri puta nedeljno, ukoliko imaju komplikacije", napomenuo je Kajević.

Nadoknadu za tuđu negu i pomoć prima 72.000 penzionera i osiguranika u Srbiji, a za to se mesečno izdvaja oko 906 miliona dinara. Obrazac za podnošenje zahteva za nadoknadu za tuđu negu i pomoć može se preuzeti u filijali Fonda PIO, ili na veb sajtu www.pio.rs.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.