Zatvoreni aerodromi, usporen saobraćaj u Evropi

BRISEL, 20. decembra 2009. (Beta-AFP) - Aerodrom u Briselu je zatvoren zbog velike količine snega koji od nedelje ujutru pada u čitavoj Belgiji što je dovelo do saobraćajnih gužvi i pomeranja sportskih događaja.

"Činimo sve da osposobimo barem jednu pistu u nadi da ćemo barem delimično uspostaviti saobraćaj, ali sve zavisi od meteoroloških uslova", izjavio je predstavnik briselskog aerodroma. Situacija na putevima je, takođe, teška jer je oko podneva zabeležen zastoj na autoputevima u dužini oko 200 kilometara, što je ipak, mnogo manje nego u četvrtak kada je sneg počeo da pada i kada je zastoj iznosio više od 500 kilometara. Kasne vozovi za Pariz, Keln i Amsterdam, dok je Eurostar, voz koji ide do Londona, otkazan.

I u susednoj Holandiji, železnički i vazdušni saobraćaj su takođe, poremećeni zbog obilnih snežnih padavina, a predstavnici železnice savetuju putnike da odlože putovanja. U Hagu, gde je izmereno 15 centimetara snega, gradski saobraćaj ne funkcioniše.

U Poljskoj, gde je temperatura u pojedinim mestima pala na minus 20 stepeni, samo tokom subote umrlo je 15 osoba. U Češkoj jak mraz i temperature i niže od 20 stepeni ispod nule odnele su u poslednja dva dana pet života beskućnika u Ostravi i Pragu.

Pogledajte još