Policija našla ukradenu tablu sa kapije Aušvica

VARŠAVA, 21. decembra 2009. (Beta) - Policija je našla tablu sa glavne kapije bivšeg nacističkog koncentracionog logora Aušvic i uhapsila petoricu lopova koji su taj simbol holokausta ukrali u petak u zoru, saopštila je noćas poljska policija.

Lopove, muškarce starosti između 20 i 39 godina, policija je otkrila u malom mestu na drugom kraju zemlje, na severu Poljske a takođe i istorijsku tablu ali oštećenu, jer su je presekli u tri dela, kazao je portparol Malopoljske policije Darijuš Novak.

"Od ranog jutra počinje saslušanje lopova", dodao je Novak. Policija je za sada potvrdila da je reč o organizovanoj grupi ali ne zna šta je bio motiv krađe, da li narudžbina nekog bogatog kolekcionara ili antisemitski ispad.

Bivši logoraš iz Aušvica, nekadašnji šef poljske diplomatije a sada spoljno-politički savetnik poljskog premijera, Vladislav Bartoševski kategorično je još pre hapšenja lopova odbio teorije zavere koje su se pojavile u nekim medijima da je krađa table naručena iz samog Izraela, jer su Jevreji navodno nezadovoljni što će čitavu polovinu sume neophodnu za renoviranje muzeja, 60 miliona evra, dati Nemačka.

Pogledajte još