Tablu sa kapije Aušvica nisu ukrali neonacisti već lopovi

VARŠAVA, 21. decembra 2009. (Beta) - Tablu sa glavne kapije bivšeg nacističkog logora Aušvic na jugu Poljske nisu ukrali simpatizeri neonacista niti antisemiti, već obični lopovi, računajući na veliku zaradu, saopštila je u ponedeljak u Krakovu poljska policija.

Policija je tablu neprocenjive istorijske vrednosti sa ciničnim nacističkim napisom "Rad oslobađa" ukradenu u petak u zoru našla noćas na drugom kraju zemlje, na severu u Kujavsko-pomeranijskom vojvodstvu i uhapsila je pet lopova. Uhapšeni muškarci starosti između 20 i 39 godina presekli su tablu u tri dela i zakopali je u šumi kraj kuće jednog od njih.

"Niko od uhapšenih ne spada u simpatizere neonacista, ali svi su stari znanci policije, dolazili su već u sukob sa zakonom a neki su i kažnjavani. Motiv im je bila zarada", kazao je na konferenciji za novinare komandant malopoljske vojvodske policije Andžej Rokita.

Policija je upozorila da je tek saslušala kradljivce i odbila je da potvrdi nezvanične navode u medijima da je krađu na internetu naručio kolekcionar.

Pogledajte još