Sportska 2009 - isplivasmo!!!

Ona velika, stara Jugoslavija imala je svojevremeno sjajne plivačke asove – setimo se samo olimpijske šampionke Đurđe Bjedov, Boruta i Darjana Petriča... Do novih zvezda u bazenu, bez lopte, morali smo da čekamo malo duže. Isplatilo se – Milorad Čavić i Nađa Higl su ne samo perjanice našeg plivanja, već generalno, srpskog sporta, pa je njihov izbor od strane Olimpijskog komiteta Srbije za sportistu i sportistkinju godine sasvim logičan

Zlatna Nađa
Reprezentativka Srbije u plivanju Nađa Higl izjavila je:"Ovo je jedna od najuspešnijih godina u mom životu. Ostvarila sam svoj san, osvojila zlato na Svetskom prvenstvu u Rimu. To je bilo neočekivano, ali trud se isplatio!"

Večni grad će posebno pamtiti Nađa. Simpatična Pančevka je priredila senzaciju osvojivši svetsko zlato u vremenu evropskog rekorda na 200 metara prsno – malo ko se nadao takvom uspehu iako su rezultati koje je prethodno postigla na Mediteranskim igrama u Peskari i beogradskoj Univerzijadi najavljivali moguć „bum“ u Rimu i, kao sasvim logičan epilog – spektakularne dočeke u Beogradu i Pančevu. 

Čavić
Čavića nikako nije demoralisalo čuveno prošlogodišnje olimpijsko srebro (kako je presudila „Omega“) iz Pekinga – nastavio je sa blistavim rezultatima i u 2009. Na Svetskom prvenstvu u Rimu pozlatila mu se trka na 50 metara delfin, a na duplo dužoj deonici osvojio je drugo mesto i postavio evropski rekord. Šampionat starog kontinenta naredne godine u Budimpešti još jedna je prilika da pokaže da je najbrži evropski delfinaš.

Vaterpolo
I dalje ne napuštamo bazen – za to su, naravno, zaslužni vaterpolisti. I njima se poznatila italijanska prestonica – stigli su do svetskog trona iako nisu svrstavani u najuži krug kandidata za zlato. Posle skromnog početka pred četom Dejana Udovičića su padali Mađari u četvrtfinalu, Hrvati u polufinalu, a posle duge serije peteraca i mirne ruke Milana Aleksića, kapitulirala je i Španija u završnoj predstavi. 


Usred smene generacija i priče kako je Rim prva stanica do konačnog cilja – Olimpijske igre u Londonu 2012, osvojismo, po mnogima neočekivano, svetsko zlato, a ne treba zaboraviti i prvo mesto na Mediteranskim igrama i bronzu u Svetskoj ligi

Košarka
Da se to nije desilo, naj-reprezentacija godine bi svakako bila košarkaška. Trofejom ovenčan, ali i poslednjim neuspesima opterećen, sport po kom smo decenijama prepoznatljivi konačno se, ove godine, vratio na stazu uspeha. Podmlađena reprezentacija Srbije je na Evropskom prvenstvu u Poljskoj imala cilj da se plasira na šampionat sveta u Turskoj naredne godine, a ostvarila je mnogo više osvojivši srebrnu medaljuprethodno nas je univerzitetska selekcija obradovala zlatom u Beogradu. Povratak trofejnog stručnjaka Dušana Ivkovića na klupu nacionalnog tima je, nesumnjivo, bio bingo potez – nadamo se da je Poljska samo početak novog uzleta srpske košarke. 

Fudbal
Može to nekome da bude pravedno ili ne, ali je činjenica da je ipak, od svih ekipnih uspeha, najviše odjeknuo – fudbalski. Naša selekcija se, po drugi put uzastopno, a prvi put samostalno, kao Srbija, plasirala na Svetsko prvenstvo, i to na kakav način...

Čekirali smo karte za Južnu Afriku kao prvi u grupi, bez baražne vatre – ostavili smo je Francuzima. Selektore Antiću, kapetane Stankoviću, Vidiću, Jovanoviću... svim srcem smo uz vas protiv Gane, Nemačke, Australije, nadamo se i dalje. 

Odbojka
Divili smo se vaterpolistima, fudbalerima, košarkašima, ali i odbojkašicama. Reprezentacija Srbije je ponovo najuspešniji ženski sportski kolektiv u zemlji. Nizale su sjajne rezultate izabranice Zorana Terzića – trijumf u Evroligi, srebro na Univerzijadi, plasman na Svetsko prvenstvo u Japanu, nešto slabiji učinak je jedino sedmo mesto na šampionatu Evrope u Poljskoj. 

Tenis
Iako su u 2009. beležili, generalno, slabije rezultate nego ranijih godina, naši najbolji teniseri su, naravno, nezaobilazni u rekapitulaciji najznačajnijih rezultata srpskih sportista. Uzlet Novaka Đokovića na isteku kalendara najavljuje, nadamo se, njegovu blistavu 2010, navijamo i da Nenad Zimonjić sa Danijelom Nestorom ostane svetski vladar dubla. Jelena Janković i, pogotovo, Ana Ivanović navikle su nas na više radosti – nekad dve najbolje teniserke sveta sada su na 8, odnosno 22. mestu WTA liste. Povratak u sam vrh ne bi bio patent naših lepotica – potrebno je samo da slede, recimo, primer sestara Vilijams. Mogu li to ?

Rvači Partizana postadoše prvaci Evrope, košarkaši iz crno-bele porodice i u ovoj godini nastavili su da koračaju ka vrhu kontinenta gde su već bili 1992. Znali su da nas, u godini na izmaku, obraduju i karatisti, atletičari, stonoteniseri, ponosnim nas je učinilo i uspešno organizovanje Univerzijade, uprkos mnogim problemima. Sve to je, nadamo se, uvod u još uspešniju 2010, inače krcatu velikim takmičenjima. 

Tekst: Milan Ćunković

Pogledajte još