Šta muči Žene sa Dedinja?

Izgleda da će produkcijska kuća “Emotion“ opet pokušati da prodrma srpsku TV stvarnost. Ali, ovog puta ne nekim novim licencnim rijaliti šou-programom, već svojim prvim iskorakom u proizvodnju igranog programa. Radi se o seriji “Žene sa Dedinja“ koja je privukla pažnju još od prvih nagoveštaja početkom tekuće godine.

Mnogo toga se pričalo vezano za produkciju ove serije. Najpre, glavne uloge su unapred bile “dodeljenje“ Marijani Mateus, Eleni Karić i Biljani Cincarević, kao ženama koje, mada bez glumačkog iskustva, svojim “glamuroznim životom odgovaraju priči“.

Zatim, kao siguran glumački izbor pominjan je bračni par Sofrenović-Mićanović, kojima je trebalo da pripadne uloga novih estradnih komšija sa Dedinja.

Osim toga, prilično je iznenadilo povezivanje imena kultnog reditelja Slobodana Šijana (“Maratonci trče počasni krug", “Ko to tamo peva", “Davitelj protiv davitelja") kao kreativnog direktora ovog projekta.

Takođe, serija je najčešće nazivana “srpskom verzijom“ popularne ABC-jeve serije “Očajne domaćice“...

Međutim, ispostavilo se da ništa od prethodnog nije istina, jer... pa, gledali smo prve dve epizode ove serije na specijalnoj projekciji. 


Šta je za sada sigurno?
 

Najpre, pomenute tri dame nisu dobile glavne uloge, već su “žene sa Dedinja“ oživele glumice Anđelka Stević, Maja Noveljić, Irena Mičijević i Lena Bogdanović.

(old_image)Takođe, od tandema Sofrenović-Mićanović, ostao je samo Dragan Mićanović, dok je Ana Sofrenović morala da odustane od uloge zbog obaveza, iako su probna snimanja obavljena upravo sa njima kao bračnim parom Malbaš.

Zatim, u prve dve epizode, koje smo odgledali na specijalnoj projekciji, na špicama se ne pojavljuje ime Slobodana Šijana. Možda je “čovek iz senke“?!

I kao treća istina, serija “Žene sa Dedinja“, iako na prvi pogled podseća na “Očajne domaćice“, zapravo je adaptacija uspešne holandske serije “Žene iz Hoja“, kako nam otkriva PR produkcijske kuće “Emotion“ Marinela Kvapil. 


Obećavajuće...

Iako se mnogo toga što je planirano ili nagoveštavano nije ostvarilo, ova serija – sudeći samo po sveže montirane prve dve epizode – nije previše patila. Naprotiv. Reditelj Dušan Lazarević, izvršni producent Goran Stamenković, scenaristkinja Biljana Maksić i ostatak ekipe mogu da budu zadovoljni obavljenim poslom, što su potvrdila i lica prisutnih nakon projekcije.

Naše “Žene sa Dedinja“ priču iz holandskog ekskluzivnog kraja Hoja na sasvim zadovoljavajući način prenose u estetiku Dedinja. Mada, sledeće epizode bi moralo da se još više pozabave "hvatanjem" duha tog beogradskog kraja koji bi trebalo da bude elitno naselje (što je odavno postalo diskutabilno). Ako ostane na ovom nivou, na žalost, to će biti vrlo bojažljivo i površno prekopavanje po srpskoj viziji “džet-seta“.

Slično “Očajnim domaćicama“, u centru priče su četiri sasvim različite žene kojima su, pored adrese stanovanja, zajednički samo naizgled raskošni i idealni životi. Čarna (Anđelka Stević) se sa suprugom poznatim pevačem Martinom Malbašom (Dragan Mićanović) iz Kragujevca doselila na Dedinje spremna da se prilagodi. U komšiluku je i isfrustrirana domaćica Valerija (Maja Noveljić), okrutna advokatica Klara (Irena Mičijević) i umetnica zavisna od seksa Alisa (Lena Bogdanović). Sve one pokušavaju da održe svoje porodice, ali ponajviše da se izbore sa prazninama dana izgubljenih na spletkarenje...

(old_image)Serija je žanrovski vrlo šarolika – zalazi u komediju, dramu, pa čak i triler. Tako da, ako se priča bude razvijala u ovom smeru, mogli bismo reći da obećava. Radi se o, za naše uslove visokoj produkciji, gluma je za sada zadovoljavajuća i, za razliku od prethodnih pokušaja naših autora da koketiraju sa inostranim serijama, "Žene sa Dedinja" to čine na dovoljno zanimljiv način.

Snimanje prve sezone, od 8 epizoda, završeno je sredinom decembra u realnim objektima na Dedinju i drugim beogradskom lokacijama. Odmah se primećuje da je serija rađena najsavremenijom HD tehnologijom. Tako da su trud oko scenografije, kostima i, pre svega, kamere više nego primetni.  

Inače, kako nam je rekla PR “Emotiona“, “za sada se još uvek ne zna na kojoj TV stanici će serija biti emitovana, kao ni kada će emitovanje početi“. Takođe, priča se da je epizodnu ulogu u seriji dobila i Nataša Bekvalac, a kako smo videli, pojavljuju se i bivše učesnice serijala “Operacija trijumf" Milica Majstorović i Ana Bebić.

U svakom slučaju, “miriše nam” da će srpska publika biti zaintrigirana “Ženama sa Dedinja”. 

Tekst: Katarina Milovanović
Foto: Marko Risović/Emotion

Pogledajte još