Srbija od EU dobila 50 miliona evra za budžet

BEOGRAD, 22. decembra 2009. (Beta) - Evropska unija (EU) je odlučila da Srbiji da pomoć od 50 miliona evra za podršku budžetu, saopštila je u utorak kancelarija Delegacije Evropske komisije u Srbiji.

Reč je o prvoj tranši pomoći za podršku srpskom budžetu. U 2010. Srbija treba da dobije i drugu tranšu od 50 miliona evra, kao i zajam od 200 miliona za budžet u cilju očuvanja makroekonomske stabilnosti.

"EU time nastavlja da pokazuje da je opredeljena za Srbiju u procesu evropskih integracija ali i solidarnost sa zemljama koje trpe efekte globalne ekonomske i finansijske krize", istakao je šef Delegacije EK u Srbiji Vensan Dežer.

On je dodao da će odobrena sredstva doprineti stabilizaciji finansijske i ekonomske situacije Srbije i pomoći da se očuva nivo kadrova u državnoj administraciji neophodan za nastavak napora usmerenih na evropske integracije. Danas odobrena sredstva su iz pretpristupnih fondova (IPA) EU iz kojih se daje pomoć zemljama koje žele u Uniju. Inače, IPA fondovi se uglavnom koriste za finansiranje projekata.

Pogledajte još