Poslanici opozicije kritikuju rebalans budžeta

BEOGRAD, 22. decembra 2009. (Beta) - Poslanici opozicije u Skupštini Srbije kritikovali su u utorak predloženi rebalans republičkog budžeta za 2009. godinu, dok su poslanici vladajuće većine najavili podršku tom zakonu.

Poslanica Srpske radikalne stranke Vjerica Radeta rekla je da ta stranka neće glasati za predložene zakone i negodovala zbog toga što se parlament prvo izjašnjavao o budžetu za narednu godinu, a zatim o rebalansu budžeta za tekuću godinu.

Ona je istakla da Vlada Srbije ne zna da upravlja javnim finansijama u krizno vreme, i da rebalans budžeta pokazuje da Vlada nije bila spremna da se suoči sa ekonomskom krizom. Prema njenim rečima, rebalansom vlada pokušava da prikrije da nije uspela da pokrene proizvodnju.

Jorgovanka Tabaković iz poslaničkog kluba "Napred Srbijo" kazala je da struktura budžetskih prihoda nije promenjena i da su najveći izvori prihoda potrošnja, porez na dodatu vrednost (PDV) i akcize, što znači da nema poreske jednakosti ni socijalne države.

Šef poslanicke grupe Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović rekao je da je predloženi rebalans katastrofalan i da je potpuno drugačiji od onog što je ministarka finansija najavilia pre godinu dana kada je budžet usvajan.

Pogledajte još