SRBI TRANSEKSUALCI: Prvi izbor za Miss transrodnih osoba u Beogradu! (FOTO) (EKSKLUZIVA)

0

Ako ste mislili da transrodne osobe u Srbiji izgledaju kao karikature, u velikoj ste zabludi. Oni, tojest, one, mogu da stanu rame uz rame sa najboljim gradskim ribama.

Jedan beogradski kafić u centru bio je mesto okupljanja transrodnih osoba, a povod – izbor za mis. I to prvi u nizu, jer ćemo krajem godine poslati našeg predstavnika na internacionalno takmičenje.

Redakcija portala Nadlanu stigla je neposredno pred početak događaja. U bekstejdžu klasična gužva za ovakav tip događaja: gomila šminke, perike, haljine, štikle i uzbuđene dame koje jedva čekaju da kroče na scenu.

“Nemojte slikati lice”, gotovo su sve rekle u glas, “nije još vreme”. Ok, ispoštovali smo njihovu želju. Dok smo čekali da defile počne, razgovarali smo sa organizatorima i članovima žirija.

Situacija se generalno popravlja za transrodne osobe i pripadnike LGBT populacije uopšte, međutim, važno je po njihovim rečima, činiti male ali odvažne korake kako bi se osećali kao ravnopravni članovi društva.

Uz ovacije i vrisak, jedna po jedna dama je stupala na scenu. Žiri u sastavu: Zoran Ćumura, Boban Stojanović, Daniel Pinter, Dijana Radičević, Ružica Bogdanović, Kristina Ferarri i Gordana Mitrović ocenjivali pažljivo su posmatrali defile dok su davali ocene. Hod, šminka, lice, kosa, šarm, harizma, osmeh, stajling su se ocenjivali sinoć.

Među 9 takmičara bilo je onih koji po lepoti, šarmu i gracioznosti mogu da stanu rame uz rame sa najboljim gradskim ribama. Posebne ovacije izazvala je mlada dama koja izgledom neverovatno podseća na islandsku pevačicu Bjork.

Nakon defilea žiri je pažlljivo sabrao ocene – misica je jednoglasno izabrana. U kratkoj crno-zlatnoj haljini, gotovo aristokratskog držanja, primila je nagradu i zahvalila se svima prisutnima na podršci. Još su izabrane prva i druga pratilja, miss šarma i miss fotogeničnosti.

Usledio je after parti sa puno zabave, smeha i fotografisanja. U razgovoru sa organizatorima, članovima žirijama i učesnicama došli smo do toga da se svi mi, bez obzira na rasu, pol i seksualnu prirodu svakodnevno suočavamo sa predrasudama i osudama okoline. A ljudi zbog kojih smo sinoć bili tu su, zbog svoje karakterističnosti, samo vrh ledenog brega. I upravo je zbog toga bitno biti tolerantan i otvorenog uma, ne samo prema ugroženim grupacijama, već svim ljudima oko nas.

Fotogaleriju možete pogledati OVDE

/

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.