KANCER NIJE PRESUDA: Kako su naše poznate dame pobedile podmuklu bolest

Znatan broj ličnosti iz javnog života se suočio sa ovim. I izašli su kao pobednici. Neki od njih i po dva ili više puta. I ovo je priča o njima, o životnim pobednicima.

Šarmantna voditelja Studija B, Dragana Ćosić, prvi put se sa opakom bolešću suočila kada je imala 28 godina, i to nekoliko sedmica pred njeno venčanje. Otkriven joj je zloćudni tumor na dojci.

Nakon operacije i uspešnog oporavka prošlo je desetak godina. U međuvremenu je usledio razvod, a potom još jedno teško suočavanje.

Prvo je ignorisala bolove u kičmi, a onda je jednog jutra 2009, dok je radila vežbe istezanja osetila jaku vrtoglavicu. Nakon brojnih pregleda ustanovljen je tumor na mozgu i preporučena hitna operacija, nakon koje je usledila još jedna i niz hemoterapija. Voditeljka koja je jedno od vodećih lica Studija B najednom se suočila sa gubitkom govora i kose. Uz pomoć logopeda i Bebi Dol je naučila kako da diše i govori iz dijafragme, a kratka kovrdžava kosa je postala njen zaštitni znak.

"Da, išla sam u grad ćelava."

- Spremim se i izađem uveče. Vodila sam ja i tada računa o sebi, i posle operacije. Ali, tako ćelava, pravac u grad, u izlazak. Uuu, i divna stvar, ti pogledi kada uđem, jer niko me nije prepoznavao. Niko! Pa i kada sam počela da odlazim tamo gde su bile kamere i fotoreporteri, uđem, pravo na svoje mesto sednem i niko me ne konstatuje. Super je bilo! Znam da ima ljudi kojima bi sve to bilo teško. Meni nije. To je proces lečenja - izjavila je za Puls.

Žena sa besprekornom karijerom, Nada Obrić, ostvarena na svakom planu, dva puta je operisala kancer.

Prvi put je 1999, slušajući intuiciju, otišla na rutinski ginekološki pregled. Ispostavilo se da ima kancer u razvijenoj fazi.
No, optimizam i volja za životom nisu je napustili uprkos "dubini ponora i tananosti slamke za koju se čovek hvata", kako ona opisuje suočavanje sa ovom opakom bolešću.

Nakon uspešne operacije proteklo je četiri godine, kada je primetila neugledan mladež. Odmah se obratila lekaru. I opet je bio kancer u pitanju. Sreća je i ovaj put bila na njenoj strani, jer je došla na vreme. Međutim, uprkos već dobijenoj bitki, suočavanje nije bilo nimalo lako. U ispovesti za magazin Viva pevačica poručuje da je najbitnija stvar odagnati paniku, i naoružati se optimizmom i verom u izlečenje:

-Govorila sam sebi glasno, da bih čula svoj glas: meni ne može i ne sme ništa fatalno da se desi, ja ću ovo da prebrodim jer nisam završila sve ono što sam naumila u životu! Rano je da umrem, nisam zaslužila da umrem tako rano!

Svaki put kada govori o bolesti i izlečenju, ova hrabra žena ističe da naizgled skladan život nije preduslov ni za šta - ona tvrdi da nas upravo briga oko sitnica, težnja da sve bude pod kontrolom i u harmoniji vodi u bolesno stanje. Takođe, neispunjen emotivni život, nezadovoljstvo sobom i njim zbog kog se osećamo prazno je klica iz koje se razvija bolest.

-Volela sam i bila voljena, ali nisam spoznala kako izgleda sreća i spokoj istinske, bezrezervne, nesebične ljubavi za čitav život. A kada vam emotivni život nije u redu, to proizvodi čitav niz drugih problema – psihičkih, fizičkih, zdravstvenih, materijalnih, praktično svih mogućih.

To je ujedno i poruka ove žene svima ostalima: briga o sebi i zdravlju, optimizam i ljubav su nešto što bi trebalo da bude naše prirodno stanje, a ne reakcija na bolest.

Pogledajte galeriju: Poznate dame koje su pobedile kancer

Pročitajte ispovest čoveka koji je pobedio rak pluća za 6 meseci

Dragana

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.