Paja Jovanović

„Ko je Paja Jovanović?“ jeste očekivano pitanje prilikom predstavljanja umetnika čija se stopedesetgodišnjica rođenja jubilarno proslavlja. 

Pruženi odgovor pripada domenu kulture sećanja i izgradnje kulturnog identiteta sredine koja obeležava jubilej. 
prof. dr Miroslav Timotijević

Srpska akademija nauka i umetnosti i Narodni muzej u Beogradu priredili su veliku izložbu povodom obeležavanja jubileja 150 godina od rođenja Paje Jovanovića. Izložba je svečano otvorena u sredu, 23. decembra 2009. godine u Galeriji SANU.

Veliki slikar u velikom formatu, a još veći u malom formatu, kako se kaže za ovog velikana srpskog i svetskog slikarstva, zaista je bio umetnik koji nije mogao „pobeći“ od vremena u kom je živeo, istovremeno vreme u kom mi živimo ili vreme u kom će naši potomci živeti nikada neće moći bez dela Paje Jovanovića.

Da je tako, nedvosmisleno se jasno vidi i na ovoj izložbi, bez obzira da li je u pitanju istorijska kompozicija velikog formata ili tek mala kroki-skica (koja vibrira negde između emocije i realizacije).

Zato je i sam izbor dela za izložbu išao upravo u tom pravcu – pojasniti umetnikov postupak od ideje i emocije preko realizacije do dela koje nastavlja da živi dajući nam nanovo odgovore na pitanje „Ko je Paja Jovanović“ – što je i moto jubileja.

Istovremeno izložba je studijskog karaktera i sadrži i poznata dela, ali i veliki deo manje izlaganih dela - ukupno 97 radova. Gde god je to bilo moguće uz sliku je postavljen i crtež – skica što čini postavku ne samo obrazovnom već i krajnje studioznom u izboru dela, pošto nam na ovaj način daje jasniji uvid u postupak pri nastanku dela. Izložbu prati i odličan katalog sa kvalitetnim reprodukcijama i studioznim ali i nadahnuto skoro poetičnim tekstom prof. dr Miroslava Timotijevića. 

Malo je umetnika koji su imali i umetnički dar i slikarsku veštinu kakvu je posedovao Paja Jovanović, ovaj svetski umetnik poznat i priznat, cenjen, nagrađivan, o kom se puno piše i govori, čija dela su izlagana u najvećim galerijama i nalaze su u najreprezentativnijim zbirkama i kolekcijama, i dan danas pleni virtuoznošću i lepotom čiste umetnosti, koju je teško (ili gotovo nemoguće) u potpunosti razumeti što i jeste prava draž večitog otkrivanja i kojom se možemo beskrajno inspirisati.

Pozdravnu reč dali su dr Tatjana Cvjetićanin, direktor Narodnog muzeja i akademik Dinko Davidov a izložbu je otvorio Nebojša Bradić, ministar kulture Republike Srbije.

Nosioci programa obeležavanja jubileja su Narodni muzej u Beogradu, Muzej grada Beograda, Galerija Matice srpske, Novi Sad i Gradski muzej Vršac a pokrovitelj jubileja je Ministarstvo kulture Republike Srbije, a izložena su dela iz zbirki Narodnog muzeja u Beogradu; Muzeja grada Beograda; Galerije Matice srpske, Novi Sad; Umetničke zbirke SANU; Narodnog muzeja, Pančevo; Narodnog muzeja u Zrenjaninu; Zadužbine kralja Petra I na Oplencu; Istorijskog muzeja Srbije; kao i privatnog vlasništva.

Ovu veliku i izuzetno značajnu izložbu možete pogledati do 21. februara 2010. godine u Galeriji SANU, ulaz je slobodan, galerija radi sedam dana u nedelji, a radno vreme je od 10.00 do 21.00.

Ostaje vam samo da dođete na izložbu a sve drugo je u sferi mogućih odgovora na pitanje: "Ko je Paja Jovanović?"

Tekst: Dragan Kljajić
Foto: Marko Risović

Pogledajte još