Crna Gora neće čekati odluku iz Haga

PODGORICA, 24. decembra 2009. (Beta) - Crnogorski ministar inostranih poslova Milan Roćen izjavio je da Crna Gora nema razloga da čeka odluku Međunarodnog suda pravde u Hagu da bi uspostavila diplomatske odnose sa Kosovom.

Roćen je u intervjuu za podgoricke Vijesti rekao da je Crna Gora bila dovoljno uviđavna prema Srbiji jer je čekala da bude okončan proces iznošenja argumenata pred sudom u Hagu o legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova.

Šef crnogorske diplomatije je kazao da se ukupni odnosi Crne Gore sa Srbijom, koji su prožeti brojnim vezama, ne mogu gledati samo kroz kosovsku prizmu. "Razumemo interese Srbije, ali isto tako očekujemo da Srbija razume nas", rekao je Roćen.

Upitan zbog čega u vlasti postoje kontradiktorni stavovi, budući da su predsednik države Filip Vijanović i potpredsednik Vlade Svetozar Marović rekli da će Crna Gora poštovati odluku suda u Hagu i da neće uspostavljati diplomatske odnose s Kosovom do odluke tog suda, Roćen je odgovorio da su to njihova mišljenja ali da odluku donosi Ministarstvo inostranih poslova.

Pogledajte još