Ahtisari predlaže nezavisnost Kosova

BEOGRAD, 26. marta 2007. (Beta) - Specijalni izaslanik UN Marti Ahtisari predložio je, u izveštaju Savetu bezbednosti UN, da status Kosova bude nezavisnost pod nadzorom međunarodne zajednice.

Posle godinu dana direktnih pregovora i konsultacija, Beograd i Priština nisu uspeli da se dogovore oko statusa Kosova. Obe strane su ostale pri suprotstavljenim stavovima. Smatram da je iscrpljena svaka mogućnost dogovora oko statusa Kosova, navodi se u Ahtisarijevom izveštaju koji je danas prosleđen Savetu bezbednosti.

Specijalni izaslanik UN naveo je i da je od suštinske važnosti da se pitanje Kosova što pre reši.

"Posle pažljivog razmatranja nedavne istorije Kosova, realnog stanja na Kosovu danas i pregovora na kojima su učestvovale sve strane, došao sam do zaključka da je jedino odrzivo rešenje za Kosovo nezavisnost, koju bi u početku nadgledala međunarodna zajednica", navodi se u izveštaju.

Nezavisnost Kosova je jedino realistično rešenje, navodi se u izveštaju i dodaje da kosovske institucije moraju dalje da se razvijaju uz međunarodnu pomoć i nadzor.

U izveštaju se dodaje i da kosovski Srbi moraju da aktivno učestvuju u kosovskim institucijama.

"Mojim predlogom obezbeđuju se osnove za buduće nezavisno Kosovo koje je održivo i stabilno i gde će sve zajednice živeti u miru i dostojanstvu", naveo je Ahtisari i dodao da je za ekonomski razvoj Kosova potrebna stabilnost "koju može da pruži samo nezavisnost".

"Kosovo je jedinstven slučaj koji zahteva jedinstveno rešenje. On nije presedan za druge nerešene konflikte", zaključuje se u izveštaju Ahtisarija.

Konačni sveobuhvatni predlog rešenja statusa Kosova sa 12 aneksa dostupan je na sajtu UN na francuskom, španskom, ruskom, arapskom i kineskom jeziku, dok je na engleskom jeziku dostupan samo Ahtisarijev izveštaj Savetu bezbednosti.

Pogledajte još