Srbija će sačekati sa kontra tužbom

BEOGRAD, 24. decembra 2009. (Beta) - Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je u petak da će Srbija sačekati još neko vreme sa odlukom da li će podneti kontra tužbu protiv Hrvatske pred Međunarodnim sudom pravde (MSP) u Hagu.

"Hajde da sačekamo još malo i da razmislimo kako ćemo i kada pokrenuti bilo koji kontra proces... Bilo bi dobro da Hrvatska nije pokrenula tužbu protiv Srbije i da Srbija ne mora da odgovara kontra tužbom, već da se pitanja građanskih prava srpskih i hrvatskih građana rešavaju u sudskim procesima, u postupcima koji nemaju duboke političke implikacije za naše međudržavne odnose", ocenio je Tadić.

On je dodao da je uvek za "praktična i korisna rešenja koja ne podižu preveliku međunacionalnu tenziju, ali za takvu politiku je potrebna i druga strana".

Hrvatska je MSP podnela tužbu protiv Srbije 1999. godine. U njoj se tvrdi da je zvanični Beograd odgovoran za "etničko čišćenje" hrvatskih građana kao "oblik genocida", zato što je direktno kontrolisao aktivnosti svojih oružanih snaga, obaveštajnih agenata i raznih paravojnih odreda koji su počinili zločine na teritoriji Hrvatske. Navodi se da su zločini počinjeni posebno u Vukovaru, regionu Knina, istočne i zapadne Slavonije i Dalmacije.

Pogledajte još