fbpx

Muzičko putovanje Evropom

Srbija je proslavila 50 godina ideje o ujedinjenoj Evropi, gala koncertom Simfonijskog orkestra i Hora Radio Televizije Srbije, pod nazivom „Evropa, jedno muzičko putovanje“

Bogat i raznovrstan program, pod dirigentskom palicom Bojana Suđića i mala škola klasične muzike - neki bi rekli, možda, i suviše komercijalni program. S druge strane veče u kojem je svako mogao da pronađe svoje muzičke note i ponovo iznova otkrije različitu, bogatu, malu i veliku, samo svoju Evropu. 

Koncert povodom 50 godina, od potpisivanja Rimskih sporazuma, kada je 25. marta 1957. počelo stvaranje evropske porodice nije mogao da zaobiđe i aktuelni društveno-politički trenutak, koji se odnosi na potrebu što efikasnijeg priključenja Srbije porodici evropskih naroda, koja danas broji 27 članica. 

Domaćin večeri bio je Andreas Cobel, ambasador Nemačke u Beogradu. Koncertu su prisustvovale mnoge ličnosti iz javnog života – predstavnici političkih partija, verskih zajednica, nevladinog sektora, univerziteta. O Evropi i njenim vrednostima pored ambasadora Cobela, govorili su šef delegacije Evropske komisije u Srbiji Žozep Ljoveras i predsednik Srbije Boris Tadić. 

Svi govori su mogli da se svedu na dobrodošlicu Srbije u Evropu, uz napomenu da Srbija prethodno mora da reši svoje probleme i prihvati evropske vrednosti. Naglašeno je da je evropski projekat, i pored teškoća, jedan od najdemokratskijih i najboljih projekata zajednice država koja garantuje dugoročni mir, stabilnost i ekonomski prosperitet zemalja članica. 

Evropa ima svoje službene jezike, latinicu, ćirilicu i grčki alfabet kao pisma, i jednu od najrazvijenijih ekonomija na svetu, ali i muziku i kompozitore koji su svojim umećem zadužili, ne samo Evropu, već i svet. 

Srbija je, ako je u pitanju kultura i muzičko izvođenje - odavno u Evropskoj uniji, iznova je potvrdio koncert koji je počeo Hendlovom kompozicijom Aleluja iz oratorijuma Mesija, a završen evropskom himnom, Betovenovom Odom radosti, 4. stav iz IX simfonije. Simfonijski orkestar, hor RTS-a, Big bend RTS-a pokazali su se kao veliki tehničari i majstori muzike koji s lakoćom menjanu najrazličitije muzičke stilove. Muzičko putovanje kroz Evropu počelo je na severu Sibelijusovom „Flandrijom“, Holstovim „Jupiterom“ iz dela "Planete", Vagnerovim „Horom mornara“ iz opere Holanđanin lutalica. Atmosferu strastvenog juga dočarao je de Falja baletom „Ljubav čarobnica“. U muzičkom putovanju je bilo mesta za kompozicije Verdija, Bizea, Mocarta, Lista, Dvoržaka, Teodorakisa, Betovena, ali i za muziku iz srpskih filmova. 

Kao solisti nastupili su Jasmina Trumbetaš, sopran, Violeta Srećković, mecosopran, Saša Štulić, tenor i Anarolij Fokanov, bariton. Kultura i umetnost još jednom su se pokazale kao najbolji način za približavanje različitih naroda i izgradnju otvorenih ličnosti i društva, ne samo Evrope. 

Danijela Tadić

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.