Podgorica krajnja destinacija aviona iz Severne Koreje

PODGORICA, 26. decembra 2009. (Beta) - Podgorički aerodrom trebalo je da bude krajnja destinacija aviona sa više od 35 tona naoružanja i municije iz Sevrene Koreje, zaplenjenog nedavno u Bangkoku, prenosi u subotu podorička štampa pisanje nekih svetskih medija o "jednom od najvećih kršenja" embaraga na oružje iz Sevrene Koreje.

Tajlandska policija je 12. decembra na aerodromu u Bangkoku, u avionu "Iljušin 76", otkrila više od 35 tona naoružanja i municije poreklom iz Sevrene Koreje i uhapsila petočlanu, belorusko-kazahstansku posadu zbog sumnje da su švercovali oružje, prenose podgorički mediji pisanje zapadne štampe.

Avion je 13. decembra trebalo da sleti u Podgoricu, piše "Vol strit džurnal" o "čudno planiranom putu od Pjongjanga do Crne Gore" i poziva se na dokumenta koja su objavili organizacije TransArms iz Čikaga i Servis za međunarodne mirovne informacije (IPIS) iz Belgije koje proučavaju sukobe u svetu i trgovinu oružjem. Zapadana štampa špekuliše o mogućoj krajnjoj destinacija naoružanja i municije poreklom iz Sevrene Koreje i kao odredišta navodi Pakistan, Bliski ili Srednji istok i Iran.

Avion je, prema pisanju londonskog "Tajmsa", jedna ugledna švedska ekspertska grupa, koja prati kompanije umešane u krijumčarenje oružja, dovela u vezu sa dvojicom poznatih trgovaca oružjem iz istočne Evrope, srpskim i ruskim prodavcima oružja Tomislavom Damjanovićem i Viktorom Butom.

Pogledajte još