Putin otvorio petrolejsku luku na Tihom okeanu

KOZIMO, 28. decembra 2009. (Beta-AP) - Ruski premijer Vladimir Putin otvorio je u ponedeljak novi izvozni terminal za naftu koji će služiti kao glavno polazište ruskih energetskih isporuka na azijska tržišta.

Na terminalu dalekoistočne luke Kozimo, Putin je pritiskom na dugme pokrenuo punjenje ruskog tankera koji će krenuti za Hongkong. "Ovo je važan događaj za Rusiju," rekao je Putin na prigodoj ceremoniji. "To je strateški projekat koji će nam omogućiti da uđemo na rastuća tržišta azijsko-pacifičkog regiona."

Rusija je odlučila da proširi svoj energetski izvoz, koji je do sada bio usmeren uglavnom na Evropu. Terminal Kozimo je koštao 60 milijardi rubalja (2 milijade dolara), naveo je premijer. Kozimo je glava stanica novog naftovoda koji će dopremati petrolej sa ogromnih nalazišta u istočnom Sibiru.

Prvih 2.750 kilometara naftovoda koji povezuju sibirski Tajšet sa Skovorodinom, blizu granice sa Kinom, završen je prošlog meseca, ali će izvoz početi tek 2011. godine posle povezivanja sistema naftovoda dveju susednih država.

Pogledajte još