Zapad osudio nasilje u Teheranu

TEHERAN, 28. decembra 2009. (Beta-AFP) - Iranske vlasti uhapsile su danas više opozicionih lidera dan nakon intervencije policije protiv demonstranata u Teheranu, što su zapadne zemlje osudile.

U jučerašnjim sukobima demonstranata i policije u Teheranu poginulo je najmanje 15 osoba, javila je jutros iranska državna televizija pozivajući se na izvore u ministarstvu informacija.

Dan nakon demonstracija, iranska policija je uhapsila pet uglednih opozicionara bliskih bivšem predsedniku Mohamadu Hatamiju i bivšem premijeru Hoseinu Musaviju, objavljeno je na sajtu opozicije Parlemannews.ir. Šef nemačke diplomatije Gido Vestervele oštro je osudio "brutalnu intervenciju iranskih snaga bezbednosti nad demonstrantima", a kancelarka Angela Merkel je rekla da je ta akcija policije "neprihvatljiva".

Portparol francuskog ministarstva spoljnih poslova Bertran Valero ocenio je da "represija ne vodi nikuda" i osudio hapšenja i nasilje nad mirnim demonstrantima. Kanada je takođe osudila "brutalno nasilje" iranskih vlasti nad demonstrantima u Teheranu i pozvala vlasti da poštuju prava svojih građana.

Pogledajte još