Postavljen portal elektronske uprave u Srbiji

BEOGRAD, 28. marta 2007. (Beta) - Zavod za informatiku i internet Srbije u sredu je zvanično pokrenuo internet portal za elektronsku upravu www.euprava.gov.yu na kojem su integrisani elektronski servisi za građane, privredu i državnu upravu.

Na prezentaciji portala u Privrednoj komori Srbije u Beogradu predstavnica Zavoda Marija Kujačić kazala je da se na protalu mogu pronaći informacije o dokumentima potrebnim za dobijanje ličnih isprava i građevinskih dozvola, ili odštampati obrasci za podnošenje poreskih prijava.

Internet sajt je dostupan, kako je istakla, na srpskom i engleskom jeziku i objedinjuje 12 servisa za građane i osam servisa za privredu, a deo namenjen državnoj upravi sadrži informacije o državnim i lokalnim institucijama.

Kujačićeva je navela da je portal e-uprave urađan po standardima i preporukama Evropske unije, dodajući da je u planu proširenje broja servisa, informacija i usluga u saradnji sa ministarstvima, lokalnim samoupravama i drugim institucijama.

Ona je dodala da, prema zvaničnim statističkim podacima internet u Srbiji koristi oko 1,5 miliona građana, a oko 97 odsto firmi koristi informacione tehnologije.

Pogledajte još