EU planira finansijsku pomoć nezavisnom Kosovu

BRISEL, 28. marta 2007. (Beta-Rojters) - Evropska unija će u petak pozvati svoje članice da pomognu ekonomiji Kosova tako što u periodu od tri godine po dobijanju nezavisnosti Kosovu dati dve milijarde dolara, navodi se u internom izveštaju EU.

Očekuje se da će SAD dati četvrtinu ukupne pomoći, ali će EU morati da radi na rekonstrukciji srpske provincije kada ona dobije nezavisnost u Savetu bezbednosti UN, navodi se u dokumentu.

U dokumentu, koji su sačinili visoki predstavnik EU Havijer Solana i evropski komesar Oli Ren, se upozorava na nerealna očekivanja brzog napretka na Kosovu posle dobijanja nezavisnosti.

Solana i Ren procenjuju da je za finansijsku pomoć Kosovu potrebno između 1,3 i 1,5 milijardi evra koje će delimično pokriti zajednički fondovi EU, SAD, finansijske institucije i drugi donatori.

U dokumentu se navodi i da će doprinos zemalja članica EU biti "neophodan". Dokument će biti predstavljen ministrima spoljnih poslova EU na samitu u nemačkom gradu Bremenu.

Ukoliko kosovski lideri sastave realistične planove troškova, donatorska konferencija mogla bi da bude organizovana u roku od nekoliko nedelja od usvajanja rezolucije o Kosovu u UN, ocenili su Solana i Ren.

Zapad se nada da će pitanje Kosova biti rešeno do juna. Ukoliko dobije nezavisnost, Kosovo će biti suočeno sa velikim ekonomskim izazovima.

Solana i Ren su naveli da će početi život samostalne države sa oko 840 miliona evra duga - što je trećina bruto nacionalnog dohotka - koji će naslediti od Srbije.

U dokumentu se navodi i da će misija EU, koja će na Kosovu zameniti misiju UN, biti "najveća civilna operacija menadžmenta krize ikad" preuzeta u Uniji.

U dokumentu se ne pružaju nikakva konkretna obećanja Beogradu oko toga kada će početi pregovori o približavanju Srbije i EU. Navodi se, međutim, da je predsednik Srbije Boris Tadić obećano da će nova vlada napredovati po tom pitanju.

Pogledajte još