Ne tražim alibi pre početka rata

Košarkaški klub Crvena Zvezda dobio je novog trenera. Novi šef struke biće Aleksandar Trifunović, koji je već predvodio tim sa Malog Kalemegdana, a u međuvremenu je bio trener Lietuvos Ritasa, Panonije i Spartaka. Trifunović je na klupi zamenio nedavno smenjenog Acu Petrovića.

„Sada ne bih pričao o onome što je u Zvezdi bilo pre mog dolaska. Ne želim nikakav alibi, pre nego što rat počne. Ja Crvenoj Zvezdi pripadam stoprocentno, od igračkih dana, i želim da odanost klubu izrazim i na ovaj način. Situacija nije laka, ali nije ni onakva kavu bi mnogi želeli da bude“, rekao je Trifunović nakon potpisivanja ugovora.

Nekada Zvezdin prvotimac sa klubom je osvajao trofeje 1993. i 1994. godine, a sada se na vernost timu, ali kao trener, obavezao do juna 2011.

O razlozima za povratak u Zvezdu, Trifunović dodaje:

„Mislim da tim ima potencijal. Izazov je raditi sa igračima kakve Zvezda ima u ovom trenutku. Ne treba stavljati nikakav uzvičnik na sve ovo, jer situacija ipak nije ekstremno dobra. Ali, taj potencijal je zaista veliki i može biti dobar i za Zvezdu i za srpsku košarku uopšte. Da bi se to dostiglo neophodan je veliki rad i maksimalna posvećenost klubu“.

Prema rečima Trifunovića, pravo merilo snage i kvaliteta videće se tek na kraju sezone, kada se proceni ukupan učinak i stanje svakog igrača individualno.

„Imam ogromnu veru u te momke i veliku želju da sa njima radim u narednih šest meseci. Ono što bi nekima bilo opterećenje u ovoj ili sličnoj situaciji, za mene je motiv. Da ne mislim pozitivno, svakako da ne bih bio ovde“.

O tome koliko je pratio klub i igrače Trifunović kaže:

„ Ne znam mnogo, gledao sam jedan meč i mislim da ću za sedam ili deset dana imati mnogo bolju sliku o svemu. Interes svih nas je svakako identičan, ali šanse se zaslužuju na terenu. Niko neće dobiti priliku da igra na osnovu toga što lepo izgleda. Ja ću se potruditi da im kažem da šansu svi imaju, naravno različitu u skladu sa godinama i iskustvom.“

Trifunović je dodao da su mnogi igrači prošli kroz Zvezdu, ali da bez prave zasluge ni o kome neće govoriti hvalospeve, ako dobru igru ne pokaže na terenu.

O poziciji Zvezdinog tima, u takmičenjima gde nastupa, Trifunović uprkos svemu gaji optimizam:

„Igramo u dva takmičenja, u kojima smo u potpuno različitim pozicijama. Zato je pomalo teško pričati o ambicijama.“

Prema Trifunovićevim rečima, sada nije momenat ni za priču o pojačanjima:

„Sve ćemo morati da se prilagodimo situaciji na tržištu i u klubu. Mislim da je malo bolje da provedem neko vreme sa timom, pa ćemo tek onda videti šta i kako dalje. Bilo je razgovora o pojačanjima, ali malo ćemo sačekati sa tim. Najlakše je da kažemo da nam npr. treba plej ili centar, ali u mladim igračima određenu poziciju možemo dobiti i gratis. Želim i tim igračima da pružim šansu, ali za pozicije će morati sami da se izbore.“

Prvu proveru Trifunović će imati na važnom gostovanju, ekipi Dinama iz Moskve, gde Zvezda nastupa 5. januara. "Crveno-beli" u Euro kupu za sada dele prvo mesto sa Benetonom, sa tri pobede i jednim porazom.

U Jadranskoj ligi situacija je dosta nepovoljnija, pošto Zvezda iz 14 kola ima osam poraza i deli 8, 9. i 10. mesto sa Cedevitom i Radničkim. U ovom takmičenju naredni meč "crveno-beli" igraju 9. januara protiv FMP-a.

Katarina Stojković
28. 12. 2009.

Pogledajte još